Свързани новини

06.01.2020 12:03

Агенцията по горите се оплете в лъжи за заменките на земи

Видян 5454 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земеделският министър Десислава Танева публикува списък със 103 фирми, които следва да върнат пари, без да посочва конкретните суми сделка по сделка, съобщава Сега.



Изпълнителната агенция по горите се оплете в явни лъжи за изпадането на мастити бизнесмени от списъка със замени, за които ще трябва да се връщат пари на хазната. Както "Сега" писа, 29 от общо 132 сделки, сключвани в периода 2007-2009 г., се оказаха изрядни при повторните оценки на имотите. В групата на изрядните, които няма да връщат пари, са едни от най-големите и емблематични сделки. При останалите 103 сделки нанесената щета на бюджета е над 80 млн. лв., твърди земеделското министерство.

"Сега" поиска пълна информация за оценките на всички 132 замени по Закона за достъп до обществена информация, за да провери детайлно данните, но Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) отказа. Нещо повече - агенцията твърди, че 29-те спорни замени изобщо не са били обект на повторна оценка. Според версията на ИАГ те са били изключени от сделките, подлежащи на нова оценка, именно по указание на Брюксел. Това твърдение категорично не отговаря на истината, показа проверка на "Сега".

 
"Сега" поиска достъп по реда на закона за достъп до обществена информация до извършените нови оценки на замените от списъка, публикуван през 2013 г., на базата на които е установено кои частници са се облагодетелствали и колко следва да върнат. До новите оценки се стигна след решение на Европейската комисия, която установи, че в някои случаи частните имоти са надценени, а в други държавните са подценени. Такива сделки са неравностойни и онези от тях, сключвани след присъединяването на България към ЕС, представляват непозволена държавна помощ, реши ЕК през 2014 г. Брюксел указа на българските власти, че трябва да изготвят нови оценки на имотите по изрично посочена от ЕК методика и да изискат възстановяне на сумите при установявавне на разминаване с първончалните цени

В изпълнение на това решение и след няколко фалстарта в края на 2017 г. Изпълнителната агенция по горите сключи договор с държавната фирма "Агролеспроект" за повторна оценка на имотите, предмет на замяна. В техническата документация към тази обществена поръчка е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и