Свързани новини

02.01.2020 16:00

Белгийски съд отмени европейската заповед за арест на Пучдемон

Видян 1823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Белгийски съд реши да спре европейската заповед за арест на каталунските политици Карлес Пучдемон и Тони Комин, издадени от испански съд, съобщи в Туитър самият Пучдемон.

"Белгийското правосъдие признава имунитета ни и решава да спре заповедта за арест и екстрадиция!", написа политикът.

Пучдемон и Комин бяха избрани в Европейския парламент от списъка на каталунската коалиция Lliures per Europa („Свободни за Европа“). Но по закон, за да получат мандати, те трябваше да положат клетва за вярност пред конституцията в испанската ЦИК. Това означава, че те трябва да се появят лично в Испания, където бяха обявени за издирване. Те не дойдоха в Мадрид за церемонията по клетвата, изпращайки на свое място адвокат с нотариално заверени клетвени актове. Само че избирателната комисия отказа да ги признае като достатъчни основания за включването на Пучдемон и Комин в списъка на европейските депутати от Испания.

На 20 декември Съдът на ЕС реши да преразгледа по-ранното решение на долноинстанционен съд, отхвърлил искането на Пучдемон и Комин, в което те поискаха да бъдат предприети мерки, които да им позволят да поемат задълженията на европейските депутати. Пучдемон и Комин получиха временни пропуски за Европейския парламент на 20 декември, пълната акредитация може да бъде одобрена през януари.

Съдът на ЕС призна на 19 декември, че бившият заместник-председател на общото правителство Ориол Жункерас е получил имунитет като член на Европейския парламент веднага след обявяването на резултатите от изборите през май. По това време Жункерас беше в досъдебно задържане във връзка с твърденията за организиране на незаконен референдум за независимост през 2017 година. Испански съд отказа да го освободи от затвора, за да положи клетва. Испанската ЦИК обяви мястото на Жункерас за вакантно, като прекрати правомощията му и изпрати до ЕП списък на депутатите, в който неговото име отсъстваше. Жункерас беше осъден на 14 октомври от Върховния съд на Испания на 13 години затвор по обвинение в бунт и присвояване на държавни средства.


Източник: Нова тв


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от