Свързани новини

30.12.2019 15:01

Руският газ за България ще идва през Турция от догодина

Видян 2461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     От 1 януари 2020 г. точката за доставка на руския природен газ за България ще бъде променена и тя ще бъде Странджа 2 на турската граница. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде Фокус.


 "В края на миналата година беше актуализирана енергийната стратегия и на страната и в нея бяха включени два много важни проекта. Единият от тях е свързан с разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България, от турско-българската граница до българо-сръбска граница", добави Петкова.


"Другият проект е свързан с участието на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен природен газ на Александруполис с участие като акционер. Всички тези промени, които се случват в проектите с природен газ около нас налага ние да бъдем актуални и адекватни на ситуацията в момента.


Поради тази причина "Булгаргаз" от средата на юни е в преговори с колегите от "Газпром" експорт и това, което успяхме да финализираме са промените във входната точка на доставка. Това, което колегите успяха да договорят след дълги преговори, след анализи, както по отношение на техническите параметри на входната точка на доставка на „Странджа 2“, това са входната точка на доставка, за която колегите от „Булгартрансгаз“ успяха да реализират успешно първите 11 км от разширението на инфраструктурата на територията на България", обясни министърът на енергетиката.


"Това, което колегите успяха да договорят и да направят анализа веднъж от техническа и веднъж от финансова гледна точка показа, че към настоящия момент целесъобразно за България, за българските потребители е точката на доставка да бъде променена и тя да бъде „Странджа 2“. Финансовите анализи показаха, че българските потребители в рамките на годишна база ще спестим над 70 млн. лв. от таксите за пренос по Трансбалканският маршрут", каза още министър Петкова.


"Това ще доведе до намаляване на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи показват, че това намаление ще бъде около 5%. Отделно от това колегите от „Булгартрансгаз“ направиха и техническите проби, провериха техническите параметри във връзка с възможността за експлоатация, те са положителни. Това, което искахме да ви съобщим е, че от 1 януари 2020 г. точката за доставка за руския природен газ за България ще бъде променена и тя ще бъде „Странджа 2“. Причините са икономическият ефект от тази промяна, по-добрите условия за българските потребители на природен газ", посочи Теменужка Петкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.