Свързани новини

27.12.2019 12:16

Гешев взе на специален надзор водната криза в Перник

Видян 1746 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води по чл. 219, ал.1 от НК (за безстопанственост).
Следствените действия са възложени на следовател от СО – СП.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на яз. Студена; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В ОП – Перник се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ ООД по чл. 219, ал. 1 от НК (за безстопанственост). Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално – следствени действия на място, разпитват се свидетели. В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.



По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 28.12.2019 05:13

    Ясно пак ще изгърми някоя пионка, която ще има най-малка вина за кризата в Перник. В белите държави първо си подава оставката министъра и след това всички останали. Ние обаче не сме бяла държава и търсим виновните там където ги няма.

  • 001 Anonimen 27.12.2019 18:15

    Бойко Борисов днес пак се изявяваше на живо във Фейсбук този път от Перник. Командировал там главният секретар на МВР и се пъчи гордо пред камерата на ПР ката си, как искал икономическа полиция да разпитва всички виновни за кризата с водата на Перник, а истината е само една виновните са: – Лиляна Павлова ( регионален министър приела ремонти на язовири за стотици милиони евро само по документи) – Кирил Войнов ( вуйчо на Бойко Борисов сложен лично от него да отговаря за всички язовири в България) – Ирена Соколова ( бивш областен управител на Перник от Герб, по известна с това, че можела да направи и слънце от банани, което да ни топли) – Нено Димов ( министър на Герб, който всеки месец получава данни за текущото състояние на водата в язовирите в България и подписва какво количество от тях да се източва) Това са ОПГ – то (организираната престъпна група) начело с Бойко Борисов, които са виновни за водната криза

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще