Свързани новини

05.04.2009 11:37

Р. Василев: "Разследването във всички страни е тайнственост!"

Видян 1561 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Разбирам желанието на обществеността да се интересува по казуса с отвличането на бизнесмена Киро Киров, но мога да кажа само, че се работи добре по случая!", каза пред БНР зам. градският прокурор на София Роман Василев, цитиран от БГНЕС.


"Разследването във всяка страна е тайнственост. Коментирането в медиите и в обществото води до конфликт между работещите по разследването и обществеността", посочи прокурорът. "В европейските страни на хората извършили отвличания се гледа като на терористи и се водят преговори. Но да се стигне до това трябва да имаме сериозна воля. Към настоящия момент не може да се каже, че този род престъпления имат своя бум, както е в Мексико или ЮАР, но тенденцията трябва да бъде спряна. Това е важно за обществото и правоохранителните органи трябва да докажат това", посочи Роман Василев. "Няма проблем между МВР и прокуратурата, аз ръководя отдела за борба с организираната престъпност", напомни прокурорът. "Работи се нормално, каза той по повод искрите между прокуратурата и МВР. Но прокуратурата ще продължава да изисква по-бързо да действат МВР и ДАНС и да не се правят някои своеволни неща без да знае за това прокуратурата", посочи Василев. "Няколко пъти сме искали от мобилните оператори да се дават предплатени карти срещу лични документи и записванията им. Това е принцип в развитите страни!", каза Василев по повод случая с отвличането на Ангел Бончев. "Трябва да се облекчи процедурата по използването на СРС-та, но и да се повиши контролът", посочи Роман Василев. "В СГП сме натоварили НАП и СДВР да разследват собствениците на скъпи коли, това не значи, че трябва да преследваме богатите хора. Но трябва да се види как са забогатели тези хора и това е част от изпълнението на мерките. Това е практика и в европейските страни", посочи Василев. Той напомни, че се проверяват хората с доходи над 500 хиляди лева, като се използват способите за откриване дали незаконно са придобити тези средства. "Проверките какви доходи има дадено лице и дали те са легални прави НАП и ние сме им възложили това", уточни прокуррорът. "При наличието на 29 контролни органи, обществото очаква от прокуратурата да си свършва работата. Но е необходимо и тези органи да си свършат работата. Кога точно ще бъде викана на разпит бившата директорка на НАП Мария Мургина ще стане по план, както е решил наблюдаващия прокурор", уточни Василев. Той допълни, че има справка по Лиани и има досъдебно производство, в което са засегнати лица от МОСВ в отговор на въпрос как върви това дело. Василев каза, че има две досъдбни производства по казуса със заменките – едно за МЗХ и друго за Агенцията за горите. Той посочи, че в момента се проверяват всички сделки в инкриминирания период. Други сделки, които не са морални, не могат да бъдат въпрос на производство, ако са законни, каза Василев в отговор на въпрос за извършени заменки от Ковачки, Тодор Батков и Васил Божков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.