28.09.2008 18:36

Проф. Овчаров: Мисионис - един от най-важните археологически обекти в страната

Видян 2276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големият български археолог проф. Николай Овчаров остана очарован от новите разкрития в древния град Мисионис край Търговище. През тази година археологът Ангел Конаклиев и неговия екип проучили две ранно византийски сгради и три средновековни.


Намерени били много средновековни монети от 14 век, които обаче били в лошо състояние заради опожаряването на града. За разлика от предни година през тази са излезли много запазени глинени съдове. Една от интересните находки била кръсен гулпион, който не е използван и според Конаклиев е направен на место,което говори, че в Мисионис е имало и ювелирни работилници. Гулпионът бил много реалистично представен. От една страна било изобразено разпятието на Христос с ясно очертани линии на тялото. От другата страна на находката е изобразена Света Богородица. „Като цяло тази година резултатите са много добри” – обобщи Конаклиев. Той допълни, че са открили много и различни върхове на стрели, което говорело, че там са се водили битки за града по време на османското нашествие. Археолозите се натъкнали и на три погребения. Едно от тях било на човек със стрела в гърдите.
„Мисионис е един изключително значим град и през античността и през средновековието” – обясни проф. Овчаров. Според него от разкритията на Конаклиев ясно се вижда, че това е един много добре развит град още от 5-6 век. „Откритията които станаха през тази и миналата година на Перперикон и тук на Мисионис са невероятно важни, защото опровергават нашите колеги античници, които отхвърляха идеята, че през 3-6 век има такива градове” – обясни професорът. „Перперикон и Мисиионис са два развити града в най-пълния смисъл на думата, не военни крепости или нещо такова. Развити градове от късно античната и ранно византийската епоха. Това само по себе си, подчертавам го, изключително голямо откритие и е хубаво, че нещата станаха едновременно от двете страни на Стара планина, тук край Търговище и край Кърджали. Това показва, че балканските земи, макар да са преживели много нашествия са запазили своя градски облик, нещо което много хора отхвърляха” – каза още професорът. Според Овчаров, находките говорят и за отбранителни битки по време на османското нашествие. Според него това още веднъж сближава Перперикон и Мисионис. „Ужасен пожар от османските завоеватели слага краят на живота в крепостта. Същото нещо го хващаме и в Перперикон” –обясни професорът и завърши: „Мисионис се превръща в един от най-важните археологически обекти в страната”. Известно е, че до скоро разкопките в Мисионис се случваха с малко пари и благодарение на бизнесмени. За следващата година Министерството на културата е заделило сума, която ще позволи да се правят по-мащабни проучвания и разкопки. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Търговище./БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей