Свързани новини

23.12.2019 13:45

Овчаров: Проблем на Балкански поток е връзката със Сърбия

Видян 2991 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Балкански поток трябваше да тръгне до края на тази година. Лично аз имам определени съмнения, че ще успеем до средата на следващата година да го пуснем в действие. Проблемът е втората част – връзката със Сърбия. Тя е въпросът, който България трябва да реши колкото се може по-бързо.

Това каза за БНР енергийният експерт и бивш министър Румен Овчаров, който припомни причините за забавянето при изграждането на газопровода. „Очевидно имаше и външна намеса“, обобщи той.

По повод строежа на АЕЦ „Белене“ и тримата кандидати за стратегически инвеститор, Овчаров прогнозира, че „може да има изненади“:

„Аз лично бих се надявал „Росатом“ да не бъде стратегически инвеститор, по чисто икономически причини. Вече наблюдавахме един такъв проект, при който руска компания беше стратегически инвеститор - имам предвид проекта „Южен поток“, в който „Газпром“ трябваше да бъде стратегически инвеститор и да осигури финансирането . Единственото обаче, което се случи за седемте години от тръгването на проекта до 2014-а година, когато беше прекратен, беше раздуването на неговата цена. Притеснявам се, че и сега с инвеститор „Росатом“, който в партньорство с българските си „колеги“, които ще изграждат централата на територията на България, ние ще влезем в същия процес - на едно безумно раздуване на цената без всякакви коригиращи елементи“.

Овчаров изтъкна, че централата не може да бъде построена без „Росатом“, но изказа мнение, че от икономическа гледна точка е по-добре за България стратегическият инвеститор да бъде друг. Руско-китайски консорциум например „ще ни освободи от този ненаситен ламтеж към увеличение на цени и, съответно, прибиране на печалби“. Според Овчаров е „доста несериозно“ от страна на държавата да не иска да се обвърже с изкупуването на енергията:

„Атомната енергетика има един огромен недостатък - тя е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни