Свързани новини

21.12.2019 17:02

Европарламентът подкрепя отпадането на наблюдението на ЕК над България

Видян 1963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Лопес изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод намерението на ЕК да прекрати наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка.


Той съобщава, че след състоялото се обсъждане парламентарната комисия подкрепя премахването на механизма за България, предаде бТВ.



Отпадането на наблюдението означава, че страната ни е изпълнила всички заложени изисквания. 17 критерия бяха поставени преди две години.


Отчетени са промените в законодателството, реформите в съдебната система, създаването на специализираните съд и прокуратура, и антикорупционната комисия. 


„Най-сетне получихме окончателната оценка за това, че сме свършили това, което е трябвало до свършим. От тук нататък реформите продължават, не защото някой от вън ги иска, а защото можем да направим и правораздаването много по-бързо и справедливо, и разбира се чувството за справедливост у българските граждани да нарасне много повече”, коментира за bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.


Парламентарната комисия отчита, че ЕК възнамерява да въведе занапред всеобща оценка за върховенството на закона в ЕС.


В края на октомври Европейската комисия официално отправи препоръка процедурата към страната ни да отпадне. В последния си доклад комисията отчете голям напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона.


Засега няма официално становище на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за нашата страна.


 „Самия механизъм е дискриминационен и обхваща само две страни , а такива проблеми с върховенството на закона има и в други страни като Полша и Унгария и други страни. Този механизъм е контрапродуктивен”, смята Петър Витанов, евродепутат от БСП.


За окончателното падане на мониторинга над страната ни се очаква крайната дума на европейските лидери. Наблюдението над Румъния обаче засега остава.


Становищата на министрите и на евродепутатите имат съвещателен, а не задължителен характер, при приемането от ЕК на окончателното решение за отпадане на наблюдението.

 

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите перфектно професионалните задължения

Голямата ангажираност няма да ви пречи да си вършите