Свързани новини

04.04.2009 10:31

Яне Янев, Д. Абаджиев, Г. Пинчев и И. Колчаков искат 8% праг за коалициите

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народните представители Яне Янев, Димитър Абаджиев, Георги Пинчев и Иван Колчаков внесоха предложение за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители на второ четене, съобщиха от пресцентъра на ПП РЗС.


Предложението предвижда осем % праг за предизборните коалиции за участие в следващото Народно събрание. Когато съответната коалиция е съставена от повече от две партии, изборният праг да се увеличава с още един % за всеки следващ коалиционен партньор. Съображенията на вносителите са свързани с обстоятелството, че европейската изборна практика е различна от прилаганата в България. У нас множество участници в една коалиция заедно се борят да прескочат прага от 4 %, който е същият и за самостоятелно представящите се партии. Очевидно това е нечестно състезание и стимулира политическото раздробяване. Оказва се възможно учредяването на абсурдни и безпринципни коалиции от партии, обединени единствено от стремежа да влязат на всяка цена в парламента. Същевременно самостоятелно явяващи се на изборите партии с ясни принципи и политика са неравнопоставени. Създава се предпоставка многопартийни и неясни предизборни коалиции, съставени дори от политически противници, да участват с користни и нечестни намерения в предстоящите парламентарни избори, включително да привличат избиратели чрез купуване на гласове, като по този начин се заобикаля 4%-ната бариера. Като резултат виждаме в парламента избрани само техните лидери, които в последствие се разделят и преминават към други парламентарни групи, подчертават вносителите. Целта на предложената поправка е и да стабилизира политическата система, като се стимулира създаването на коалиции, само когато участниците в тях са сериозни политически субекти. Внесеното предложение е одобрено на заседание на Политическия съвет на „Ред, законност и справедливост". Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв