Свързани новини

19.12.2019 15:50

Нямам война с прокуратурата: президентът

Видян 2620 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Мястото на прокуратурата е в съдебната система. Това е най-голямата гаранция прокурорите да се чувстват независими". Това каза Евгени Иванов, председателят на Асоциацията на прокурорите на консултациите при президента Румен Радев на тема "Необходимост от промени в Конституцията за съдебната власт". Иванов припомни, че досега основният закон на страната е променян 6 пъти като 5 от тях са били все в частта за съдебната власт и фокусът все се е измествал върху прокуратурата, съобщи в-к "24 часа.


"Това постоянно фокусиране върху прокуратурата не е в интерес на системата", каза той. Според него винаги върху съдебната система е имало опити за давление. "Точно затова мъдрият законодател е преценил как съставните части да взаимодействат помежду си", допълни Иванов.


"Не е трудно да се отвори кутията на Пандора. Но изваждането на прокуратурата от съдебната система ще е пагубно", коментира председателят на Асоциацията на прокурорите.


Петко Петков от Камарата на следователите припомни, че 27 години ги разформироват. Според него промяната не трябва да засяга мястото на следствието в съдебната система. Той е на мнение, че то е било най-силно, когато Националната следствена служба е давала методически указания върху окръжните следствия.


Емил Дечев от Съюза на съдиите в България очаквано се обяви за откровена дестабилизация на кадровия орган, като обясни, че не вижда логика прокурори да избират председателите на Върховния касационен и административен съд. Според него трябвало да се създаде прокурорски съвет вместо сегашната Прокурорска колегия на ВСС, в който да има и президентска квота. Дечев е на мнение, че разследването на главния прокурор трябва да се извършва от съдия от Наказателната колегия от ВКС. И съмишленичката му Мирослава Тодорова, също от ССБ, смятала, че трябва да има по-голяма обществена квота в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, като не отстъпи от известната политическа теза организацията, че прокурорите трябва да бъдат малцинство, а съдиите мнозинство в Съвета



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.12.2019 18:50

    ВИСШ МВР СЛУЖИТЕЛ В ХАЛКИДИКИ, В КЪЩА НА ЕКСМИНИСТЪР, ПРЕДУПРЕЖДАВА УЧАСТНИЦИ В КАНАЛ ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ, ЧЕ ГИ РАЗСЛЕДВАТ! СРЕЩАТА Е КОНТРОЛИРАНА ОТ ГРЪЦКИТЕ СЛУЖБИ! ПРЕМИЕРЪТ И МВР ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МЪЛЧАТ СЛЕД РАЗКРИТИЯТА НА АФЕРА ЗА НЕЛЕГАЛНИЯ КАНАЛ ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ, ПРОТЕЖИРАН С ЧАДЪР ОТ МВР! http://afera.bg/155030-2/

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби