Свързани новини

19.12.2019 14:00

Няма да се връщат 300 млн.лв. от Къщи за тъщи

Видян 5130 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Скандалът с къщите за гости буквално взриви общественото пространство и властта беше принудена да свърши нещо, за да удовлетвори обществените очаквания. Сред получилите пари със сигурност има такива, които не развиват селски туризъм с тях, има и такива, които реално правят бизнес. Но не съществува правен способ двете групи да бъдат идентифицирани и едната да бъде наказана. По-просто казано – пари няма да се връщат. И причината е една – няма правно основание за това, пише Дневник.

Когато една тема придобие такова огромно обществено внимание, тя винаги трябва да бъде разглеждана на две плоскости – политическа и експертна.

От политическо гледище нещата са ясни –

широката общественост иска най-малко да бъдат връщани пари за къщите за гости, а ако може собствениците им да лежат поне по 20-30 години в затвора – още по-добре. Не по-лоша се струва и идеята на широката публика къщите за тъщи заедно със собствениците им вътре да бъдат погълнати от пожар.

При тези нива на обществено недоволство властта се чудеше и маеше каква простотия да сътвори, за да отговори на широката публика с равна по сила на очакванията реакция. И сътвори огромна простотия.

От юридическо гледище – защо няма да се връщат пари? Защото няма правно основание за това. Нека разгърнем казуса от самото начало, от всичките му страни:

Кандидатстване

Когато даден кандидат заявява желание да получи финансиране за конкретен обект(къща), той изготвя своите документи съобразно наредба на Държавен фонд "Земеделие", която определя условията и реда за получаване на безвъзмездна финансова помощ. Част от всички тези документи е така нареченият "бизнес план", на базата на който се получава финансирането. Важно е да подчертаем, че той е за период от 10 години и е прогнозен. Измежду огромния набор от документи никъде не съществува ред/клауза или други, които да определят реда за връщане на европари, при условие че бизнес планът не се спазва.

Договорите за безвъзмездна помощ

Във всички договори за финансиране на къщи за гости не съществува клауза, която


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Малей 20.12.2019 11:35

    Сигани и държава!? Че и държавници!!!

  • 003 Anonimen 19.12.2019 18:48

    ВИСШ МВР СЛУЖИТЕЛ В ХАЛКИДИКИ, В КЪЩА НА ЕКСМИНИСТЪР, ПРЕДУПРЕЖДАВА УЧАСТНИЦИ В КАНАЛ ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ, ЧЕ ГИ РАЗСЛЕДВАТ! СРЕЩАТА Е КОНТРОЛИРАНА ОТ ГРЪЦКИТЕ СЛУЖБИ! ПРЕМИЕРЪТ И МВР ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МЪЛЧАТ СЛЕД РАЗКРИТИЯТА НА АФЕРА ЗА НЕЛЕГАЛНИЯ КАНАЛ ЗА ТРАФИК НА МИГРАНТИ, ПРОТЕЖИРАН С ЧАДЪР ОТ МВР! http://afera.bg/155030-2/

  • 002 Anonimen 19.12.2019 18:03

    КЬОВЕШИ ИДЕ Мафиотите се готвят спешно, докато не е настанал зор, Кьовеши радушно да посрещнат и да й дадат свиреп отпор. Те й знаят опита и нрава. Боже мили, истински кошмар! Нито се купува, ни продава пък и храбра като Жана д`Арк. Тежко време го очаква Злото. Вярно, не дотам Армагедон*. Но нали ще си кълне живота шайката с грабителски нагон. ________________________________________ *Армагедон (библ.) – място и символ на бъдеща грандиозна битка, при която Доброто нанася окончателно поражение на Злото.

  • 001 Anonimen 19.12.2019 14:24

    Само Господ може да ги накаже, само от Него ще разберат истински какво правят! Но защо това не се случва?

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.