Свързани новини

19.12.2019 13:45

Марин Киров: В обществото и парламента няма консенсус за нищо, какво остава за Велико народно събрание

Видян 5968 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Иван Гешев стартира с големи очаквания към него като главен прокурор, заради единната номинация и избор с високо мнозинство и всички внушения, които се правят.Единственото, което трябва да направи е да изпълнява конституцията и да ръководи административно прокуратурата, така че държавното обвинение да се справя с функциите си и да има повече публичност, като се зачита презумпцията за невиновност. Това коментира юристът Марин Киров по БТВ Радио в обзорното предаване Важното казано на глас, посветено на темите от съдебната система през годината.


 “Прокуратурата просто трябва да работи и не трябва да влиза в политически игри, той не трябва да поликанства както прави един председател на върховен съд”.



Киров коментира ключовите събития в съдебната система – избора на главен прокурор, случая с Джок Полфрийман, инициативите на президента и правителството в сектор прокуратура. Спорд него скандалите, протестите и контрапротестите около избора на главен прокурор са задълбочили разделението между магистратите.



“В процедурата по избор на главен прокурор изпълзя едно неприемливо и абсурдно внушение, че професионалната гилдия на прокурорите и следователите нямат право на мнение, номинация от колегията и избор от по-широк на ВСС, но непременно право на мнение, равно на закон,  имат неправителствени организации и една партийна общност. Според мен знак от тази процедура е задълбочаване на разделението между магистратите. Беше абсурдно да се твърди, че прокурорската гилдия и колегия нямат право на мнение, номинация и избор, а няколко идентични НПО-та и партия имат право на решаващ глас. Хората масово не разбираха защо в София някой протестира или директно си мислеха, че някой протестира, защото са му взели или не са му дали нещо. И са близо до истината – в протестите имаше хора, които са посочвали преди кой да бъде избиран на различни позиции, имаше и хора, които сами са си признавали, че са се срещали преди да бъдат избирани с “лошите” в съдебната система.”
Той  коментира и единната номинация на Иван Гешев: “Цялата прокурорска колегия го номинира като знак за поемане на отговорност, включително и за дебатите след това. Докато същата отговорност не пожела да поеме правителството като не номинира кандидат.”



Относно това кои от проведените акции на прокуратурата през годината са успешни и кои не юристът изрази лично мнение, че прокуратурата трябва да получи кредит на доверие от обществото с ясната уговорка, че обществото очаква очаква бързи решения в този сектор.И също така, че не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели