17.12.2019 10:45

Топъл дом и икономична сметка – как да го постигнем?

Видян 1342 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зимата е тук,а с нея и въпросът как най-ефективно да отоплим дома си. Експертите припомнят някои основни правила как да намалим консумацията на топлоенергия, да облекчим семейния бюджет, но без да нарушаваме топлинния комфорт в жилището.


Според експерти от Агенцията за устойчиво енергийно развитие, намалявайки стайната температура само с 1 °С можем  да спестим до 6% от разходите за отопление, а освен това ще намалим и вредното влияние върху околната среда.


Освен това още в началото на зимния сезон е добре да сме направили обстоен преглед на общите помещения на сградата – коридори, стълбища, тавани и мазета. Ако има счупени или не затварящи се прозорци, най-доброто решение е те да бъдат ремонтирани своевременно, за да  няма загуба на топлина.


Когато става дума за централното топлоснабдяване, експертите на Топлофикация София също дават няколко съвета за по-топла зима на разумна цена.Ето и някои от тях:


    Когато сте на работа през деня или отсъствате за няколко дни, не оставяйте радиаторните вентили напълно изключени, а ги поставете на по-ниска степен. Така помещенията няма да изстиват напълно и ще си спестите време и разходи за допълнителната енергия, която ще е нужна за затопляне на вече напълно охладеното помещение.


    Дръжте вратите на отопляемите помещения затворени, за да не загубите топлия въздух в тях.


    Спуснете завесите или щорите на прозорците през нощта, за да може стаите да задържат топлината си по-дълго. Добре е те да не покриват радиаторите, за да не пречат на топлообмена в помещението и част от топлината да отива към стената.


    Поддържайте оптимални температури. В стаите, в които прекарвате повече време, препоръчителната средна температура е от 20 до 22 градуса, в спалнята – 17 до 18 градуса, в банята между 22 и 24 градуса.


    Въздържайте се да използвате радиатора като простор за сушене на пране. Ако сложите дрехи отгоре, уредът ще отчита значително повече, а в същото време няма да има пълен капацитет за отопление на помещението.


    Възползвайте се от безплатните източници на топлина като слънчевата светлина и не спускайте завеси или щори, когато е слънчево.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог