Свързани новини

17.12.2019 09:30

ЕК глоби България със 77 млн. евро заради държавния газов монопол

Видян 2244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в размер на 77 млн. евро. Глобата е по т.нар. газово дело, заведено от ЕК след жалба на "Овергаз" от 2011 г. за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа, съобщава Капитал.

Санкцията е по-малка от очакваните 330 млн. евро. Една от причините за това е, че ЕК е намалила наполовина периода, за който се налага глобата и вместо близо 9 години той е четири и половина - между 2010 и 2015 г.


Абонирайте се за Капитал
Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
На специална пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че България не е признала вина по казуса и след като се запознае с решението на ЕК, ще реши дали да го обжалва. Глобата обаче трябва да бъде платена най-късно до три месеца, независимо от това дали ще има обжалване или не.

Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов заяви, че холдингът и дъщерните му дружества са предвидили този разход и са направили необходимите провизии, така че сумата да може да бъде платена безпроблемно.

Дело без изход

В хода на делото е установено, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на други играчи на пазарите за доставка на газ в България, чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. На практика БЕХ е използвал господстващото положение на "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на "Булгаргаз" при доставките на газ. Освен това "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.

Логиката в ЕС пазара обаче е потребителите във всички държави членки да могат да се възползват от предимствата на интегриран и конкурентен единен европейски енергиен пазар. "Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата на БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро", казва комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

По думите й с днешното решение комисията ще насърчи развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България и в съответствие с целите на Енергийния съюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион