Свързани новини

17.12.2019 09:27

Поскъпва водата, дето я няма в Перник и други градове

Видян 2420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата. А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се готви да одобри повишение дори и за областите, които страдат от водни режими - начело с Перник, пише Сега.



Във вторник в КЕВР предстои открито обсъждане на лавина от повишения. Ако докладът на регулатора не претърпи някакви корекции, от 1 януари цената на водата (с ДДС) в 12 области ще надмине 3 лева за кубик. В тази група влизат Видин, Русе, Монтана, Силистра, Ямбол, Шумен, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Ловеч и Разград. Като проценти поскъпването варира от символичните 0.1% за Пловдив до внушителните 9.26% за Кърджали. Според сметките, които КЕВР ще брани на предстоящото обществено обсъждане, републиканският рекорд по скъпотия ще е за шуменци - 3.522 лв. за 1 куб. метър. Следващите са Добрич и Силистра с цени около 3.45 лв. за кубик. Сред "късметлиите", които ще бъдат сурвакани с нови тарифи от 1 януари, са и четири области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. За столичани поскъпването ще е с  6.7% до 2.753 лв. за кубик. 


Задаващото се поскъпване вече предизвика остри критики. Бившият омбудсман Мая Манолова отправи призив към правителството и водния регулатор да отложат поскъпването и да наложат замразяване на цените за районите с ограничения във водоподаването. Чрез новата Гражданска платформа „Изправи се.БГ”, която оглави, Манолова задава на управляващите седем въпроса във връзка с цените, работата на ВиК фирмите и ролята на държавния регулатор - например защо

 

 


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп