Свързани новини

14.12.2019 08:12

Министър Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Видян 2438 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Причината да се стигне до воден режим в Перник и други български градове са климатичните промени, заяви регионалният министър Петя Аврамова в предаването „Лице в лице” по бТВ. По думите ѝ, проблемите с климата водят до намаления дебит на водоизточниците и проблеми във водоснабдяването в шест български града, като във фокуса е попаднал Перник, където положението е най-тежко.


Министър Аврамова обясни, че е имало аномалии, като на някои места в страната не е имало дъждове през септември, а на други е валяло повече.


Тя посочи още, че в Перник язовир „Студена” е единственият водоизточник и той има едногодишен цикъл. Според нея големият проблем е, че режимът е бил въведен прекалено късно и е бил прекалено мек. Вода е трябвало да се пуска само вечер, смята Аврамова.


Друг проблем е, че водопреносната мрежа на Перник е стара и акумулира до 70 процента загуби, тъй като градът не се е погрижил да я обнови с европейски пари в предишния програмен период. Сега са осигурени 106 млн. лева за тази цел.


Регионалният министър призова да не се хвърля цялата вина за ситуацията върху пернишкото ВиК дружество. Тя е категорична, че язовирът не е бил изпускан за ремонт, а всички дейности по неговата реконструкция са били извършени по подводен способ от италиански водолази.


Търговище, Кюстендил и Сливен също са заплашени от воден режим, тъй като обемът на язовирите „Асеновец”, „Дяково” и „Ястребино” е запълнен наполовина, според данните на еко министъра Нено Димов, които цитира Петя Аврамова в предаването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 14.12.2019 20:07

    Крава.

  • 002 Алеко е сред нас 14.12.2019 19:10

    цитат от книгата на Алеко Бай Ганьо : " Кога е за лъжата дъртите цигани ( прекръстени вече на роми - извинявай др.Живков ) ряпа да ядат пред нас .

  • 001 Anonimen 14.12.2019 10:40

    да бе,не си гледате работата ,а обвинявате друго.....,само гледате да лап-ате без отговорност.....постове,пари и власт...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и