Свързани новини

03.04.2009 12:40

Плугчиева: Създава се специален екип за сектор "Околна среда"

Видян 1333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Меглена Плугчиева е предложила на експерти на ЕК за проектите, които са по ОП "Околна среда" и ще бъдат разглеждани от консултантите на "Джаспър", да бъдат осигурени минимум 20 млн.евро, а не както е до сега 25 млн. Това заяви самата Плугчиева при откриването на офис на програма "Джаспър" в България, предаде БГНЕС.


"Това предложение е продиктувано от опита, който имаме и недостатъчните умения на общините. Така Джаспърс ще бъде включен в подготовката, оценката, консултацията на всички проекти. Така ще имаме по-голяма гаранция за тяхното изпълнение като срокове и финансови параметри", уточни Плугчиева. Тя каза, че за сектор „Околна среда” създават екип, в който ще участват експерти от МОСВ, МРРБ и МФ. "Ще бъдат поканени и представители на Джаспърс, за да могат тези проекти да минат на допълнителна консултация и да видят какви нужди имат общините. Имаме горчив опит с проекти, които влязоха в групата на рисковите, припомни вицепремиерът по европейските фондове. Те са със забавени срокове, увеличени разходи, корекция на договорите. Трябва да ограничим подобна практика!", категорична бе Меглена Плугчиева. "Целта ни е още при подготовката на проектите да бъде включена експертиза на Джаспърс и те да бъдат съпътствани по време на тяхното разглеждане", допълни Плугчиева.


От средата на април ще има експерти от Германия, които ще консултират проекти по Оперативна програма „Околна среда”. Това стана ясно при откриването на офиса за България на програма Джаспърс, на което присъстваха вицепрезидентът на програмата Матиас Колац-Анен и директорът на отдел „Оперативен мениджмънт” Нотберт Хан. Хан заяви, че Джаспърс е помогнал на първоначалния проект за намаляване на разходите за отпадъци на столичната община. Те са помогнали в областта на снабдяването, подготвили са анализ на разходите и оценка за въздействие върху околната среда. На въпрос каква технология ще бъде въведена, Колац-Анен отговори, че са проучени пет възможности. Експертите на Джаспърс са се спрели на комбинация три. Първият компонент от тази коомбинация е изграждане на сметището край Яна, вторият компонент – изграждане на инсталация за сортиране на отпадъците и третият компонент е до Корилово. Вицепрезидентът Матиас Колац-Анен заяви, че експертите ще работят за около половин година по определени проекти, след което ще им бъде възложена консултацията по други проекти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е