Свързани новини

12.12.2019 10:06

Руският посланик: България забави Турски поток, но Борисов обясни защо

Видян 2592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България забави "Турски поток", но Борисов обясни защо. Това сподели руския посланик у нас Анатолий Макаров в интервю за "24 часа", цитирано от dnes.dir.bg. Според дипломата въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година е била достатъчно ползотворна за руско-българските отношения.

 
През изминалите месеци в България се разрази шпионски скандал с руско участие. Заради него бе изгонен първият секретар на посолството у нас, за когото се твърди, че си е уреждал срещи с български висши военни, като им обещавал пари срещу получаване на секретна информация. Русия обяви български дипломат в Москва за персона нон грата.

"Съгласно положенията на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. всяка една страна има право да обяви всеки един чуждестранен дипломат за нежелана персона на своята територия, дори без да обяснява причините за това решение. Разбира се, такава стъпка не можем да я наречем приятелска. В тази връзка след експулсирането на сътрудника на нашето посолство в София Руската федерация, както е прието в международната практика, взе ответни "огледални" мерки и обяви за persona non grata дипломат от българското посолство в Москва. Тук става дума за прилагането на принципа на реципрочност, който редовно се използва в световната дипломация. Разчитам, че с това тази не много приятна страница от отношенията ни ще бъде затворена и ние ще продължим сътрудничеството си по целия широк кръг въпроси от нашия двустранен дневен ред", коментира посланик Макаров.

Според първия руски дипломат у нас годината е била съдържателна и в икономически план.

"Традиционно водещо място в нашите отношения заемаше енергетиката. С общи усилия успяхме да стигнем до практическата реализация на проекта за сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" на територията на България. Между другото, тук той доста точно се нарича "Балкански поток". Освен това беше съживен много важен проект с регионално значение - АЕЦ "Белене". Задачите в областта на енергетиката не изискват специални пояснения. Трябва максимално ефективно да взаимодействаме по ключовите енергийни проекти, които са на дневен ред", споделя още той.

Посланикът смята, че има добри перспективи за сътрудничеството в областта културата и по-специално между музеите на двете страни.


"За необходимостта да работим в тази посока свидетелстват изложбата "Мечът на Хан Кубрат" в края на май в Националната галерия на България, дните на Ермитажа в София, където на публиката бяха показани двата много скъпи артефакта - меч и пръстен на хан Кубрат, а също и представената през октомври-ноември в музея на Националния археологически институт експозиция "Томичовия псалтир в България. Литература и духовност" от колекцията на Държавния исторически музей. Виждаме сериозни предпоставки и за разширяване на връзките между водещите театри на нашите държави. Тази сфера също се развиваше доста активно през 2019 г.", казва още Макаров.


Дипломатът коментира и строителството на газопровода "Турски поток", както и думите на президента Владимир Путин, че България умишлено бави проекта и Русия може да заобиколи нашата страна.


"Президентът се изказа напълно ясно и недвусмислено и аз нямам


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни