Свързани новини

11.12.2019 18:12

MВР дава 10 млн. лв. за „нещо като нищо”

Видян 2465 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



С мътна обществена поръчка МВР рестартира проекта за бежански центрове у нас. Като предмет на дейности в нея е посочена формулировката "изграждане на инфраструктурни райони с мултифункционално предназначение". Всъщност става дума за възобновяване на стоежа на бежански лагери в Елхово и Любимец. Прогнозната й стойност на е внушителните 8 339 125 без ДДС или 10 006 950 лв. с данъка и ще се финансира от Фонд Убежище, миграция и интеграция.

Предвидено е поръчката да се изпълнява "на инженеринг". Тоест, изпълнителят трябва да проектира и да построи изискваните от него комуникации и съоръжения, барабар с авторския надзор. В сайта на МВР са публикувани само решението за откриване на неясната процедура и обявлението за нея. Напълно липсва техническата документация, което е в разрез със Закона за обществените поръчки (ЗОП). Ощетени са всички на потенциални кандидати, тъй като те не биха могли да подготвят офертите си с параметри и цени при липса на гореспоменатите книжа.

 Публикуваната документация всъщност трябва съдържа технически спецификации, инвестиционни и други проекти, методика за определяне на комплексната оценка, образци на документи и указания за попълването им, а така също - проект на договор. Срокът за приемане на офертите тече до 10-и януари 2020г., но предвид нарушението на ЗОП  не се очаква конкуренция.  

Инфраструктурните райони с мултифункционално предназначение ще са в градовете Елхово и Любимец, разделени в две обособени позиции. Тук е разковничето, което дава жокер, че става дума за строеж на бежански лагери. Припомняме, че още предходната поръчка за кризисни центрове МВР беше през март т.г. Тя беше за градовете Елхово, Любимец и Малко Търново. Тогава ведомството обяви за строителството на три фургонни лагера с капацитет за общо 3 хи. души. Търгът възлизаше на е 8.3 млн. лв. без ДДС, което прави 9,96 млн.лв., а парите отново идваха от фонд Убежище, миграция и интеграция. Средствата бяха заделени  на фона на решението на НС България да не приема обратно мигранти.
Припомняме, че проектът за изграждането на кризисните центрове в Елхово и Любимец беше рестартиран от МВР само 8 месеца след вълната от протести сред жителите на двете селища, които научиха за това не от властите, а от медиите. Тогава, след силен обществен натиск, ведосмтвото прекрати поръчката с мотив, че са налице пропуски при обявяването ѝ.


Напомняме също, че през юли м.г. Агенция за бежанците (ДАБ) съобщи, че лагерите у нас са почти празни. В средата на юли в тях са били настанени 577 души. Сега ще има фургонни лагери с 6 пъти по-голям капацитет от 3 хил. души. При ограда за 1/4 млрд. лв., която главният прокурор обяви за "престъпно завишена по цена" потенциално очакваното запълване на нови 3 хил. души поражда недоумение. Отделно от това обаче Държавната агенция за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са все така почти празни.



"Питаме дали се крие информация за връщане на мигранти от Западна Европа - предимно от Германия",  алармира още през март журналистът и настоящ евродепутат Елена Йончева.

Новият напън на МВР предвижда за лагера в Елхово площ от 27 декара, което е близо 4 футболни игрища по стандартите на ФИФА.  Теренът се намира на ул. Морава №1 и е част от района на РДГП в Елхово с обща площ над 140 декара. От новата поръчка се вижда, че сега се планира изграждане на транспортни, ВиК и електро и комуникации в определения терен и благоустрояването му. Трябва да се изгради външна ограда и вътрешна, която да разделя зоните, входна буферна зона и КПП, зонирани площадки за разполагане на инфраструктурни елементи, вертикална планировка. Прогнозната стойност на поръчката за Елхово е близо 7 млн. лв. с ДДС. Сходно е описанието и за град Любимец, но там територията е по-малка – 15 392 кв. метра. Намира се на улица Одрин №73. За нея и предвидената сума е по-ниска – 3 млн. лв. с ДДС.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.12.2019 19:40

    Прогнозната й стойност на е внушителните 8 339 125 без ДДС или 10 006 950 лв. с данъка и ще се финансира от Фонд Убежище, миграция и интеграция. И ЩЕ СЕ ФИНАНСИРА ОТ ОфЧОТО СТАДО,пасящо в ливадата бг.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион