Свързани новини

11.12.2019 10:43

Фандъкова: Съставени са 8 акта за горене на опасни предмети в София

Видян 1110 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на "Здравей, България". Проверени са 290 апартамента в квартал „Красна поляна”. Целта била да се види кой какво гори.


"Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя.


"Още миналата година имахме официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни. Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова.


"Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните нива през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина за него. Затова са и мерките, които поискахме и предприехме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите. По тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може горенето на опасни отпадъци да се криминализира", обясни столичният кмет.


"Решаването на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. Това са много мерки. Не само трябва, а вече се работи много активно. Още миналата година, отново по мое предложение, беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Министерството на околната среда и водите разработва наредбата, но не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата. Тоест да не се продават мокри дърва или въглища, които могат сериозно да замърсяват", каза Фандъкова.


"Важно е, че наред с рестриктивните мерки, ние предприемаме и насърчителни. Вече работим по безплатната подмяна на отоплителните инсталации на 20 000 домакинства. Защитихме два големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тях. Той ще позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела. Това не са само нови печки. Това е подмяна на отоплението с екологично гориво – газ, електричество и пелети", заяви тя.


"Проектите имат своите срокове. Лесно е просто да стоиш и да говориш, но хората се притесняват. Първо трябва да ги убедиш, че това е в тяхна полза. Второ – те се притесняват, че след това ще им бъде по-скъпо отоплението. На този етап няма как да ги задължим, защото трябва да им предложим алтернатива. Затова работим и за помощите, които така да се разпределят, че хора, преминали на по-екологично гориво, да бъдат подкрепени и подпомогнати", обясни кметът на София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и