Свързани новини

09.12.2019 17:12

85% от българите: Корупцията е широко разпространена

Видян 1328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цели 85 % от българите са на мнение, че корупцията у нас е широко разпространена. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени от Европейската комисия.


За сравнение средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 63 % от гражданите. Според 68 на сто от българските участници в допитването (44 на сто от останалите в ЕС) не може да се очаква, че участвалите в корупция ще бъдат заловени и предадени на прокурор, предаде БТА.


 Почти 70 % от сънародниците ни не очакват уличените в корупция да бъдат обвинени, докато такъв отговор в останалата част от ЕС дават 48 на сто от участниците в проучването. За 77 % от българите и 55 %  от останалите в ЕС не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба.


Попитани дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75 на сто от българите и 56 на сто от останалите в ЕС отговарят отрицателно. Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39 %) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения (46 %).


Малцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи, или при регистрацията на автомобил. Средно в ЕС положителен отговор на такъв въпрос дават 5 % от участниците, а у нас - 12 процента.


Близо половината български участници (49 %) са заявили, че през последните три години корупцията е станала пречка за спечелването от тях на обществена поръчка. Такъв отговор са дали 30 на сто от останалите в ЕС.


Сред основните проблеми за правенето на бизнес са посочени недостатъчната инфраструктура (54 на сто у нас срещу 46 процента в ЕС), шуробаджанащина (57 на сто у нас срещу 37 на сто в ЕС) и корупцията (51 у нас срещу 37 на сто в ЕС).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне