Свързани новини

09.12.2019 16:32

Филип Димитров е избран за зам.-председател на Венецианската комисия

Видян 1734 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Конституционният съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право (известна като Венецианската комисия) към Съвета на Европа, съобщи Лекс.бг. Той е представител на България в комисията от началото на 2017 г. на мястото на проф. Евгени Танчев. Днес от Венецианската комисия съобщиха, че за председател е преизбран италианецът Джани Букикио. За Димитров от комисията подчертаха, че освен конституционен съдия, е и бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г.

Изданието посочва, че изборите за ново ръководство са били проведени на 6-7 декември във Венеция, като са избрани и още двама нови зам.-председатели – Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.



Венецианската комисия е избрала още Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация) за членове на Бюрото.



Комисията предоставя правни съвети на държавите-членки и им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти.

В България за Венецианската комися и нейните препоръки се говори най-често във връзка с промените в изборното законодателство или съдебната реформа.

 

Буквално преди дни у нас по покана правосъдния министър Данаил Кирилов бяха докладчици от Венецианската комисия, за да дадат становище и препоръки по проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвеждат правила за разследване срещу т.нар. „трима големи“ в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища.

 

Какво представлява Венецианската комисия?

 

Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. Нарича се Венецианска по името на града, в който заседава четири пъти в годинита. Комисията е създадена след падането на Берлинската стена и има ключова роля в процеса на приемане на нови конституции, съответстващо на европейското конституцинно наследство, от източноевропейските държави.

 

От 2002 г. в работата на комисията могат да участват и страни извън Съвета на Европа.



Всяка страна-членка назначава в комисията по един експерт (и може да назначи евентуален заместник) за срок от 4 години; експертите трябва да работят като независими специалисти, а не като представители на държавите. По правило комисията се събира в пълен състав за четири сесии през годината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще