Свързани новини

09.12.2019 18:35

Борбата с климатичните промени е ключова за Европейския парламент

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Борбата с климатичните промени ще бъде приоритетна политика на Европейския парламент в следващите няколко години. 19’ от първо лице се увери, че Европарламентът се е заел с въвеждането на множество мерки, които да ограничат негативните последици върху климата. През изминалата седмица българският евродепутат Радан Кънев домакинства дебат на тема „Подготовка за Европейската зелена сделка, мерки за справяне с климатичните промени”.  На събитието родният представител в Брюксел сподели, че темата за климатичните промени е от изключително значение и трябва да се разглежда много по-сериозно от всяка една държава членка на ЕС. Кънев акцентира, че темата все повече да се коментира дори и в България, а правителството ни е започнало да се интересува от климатичните промени и евентуалните мерки за справянето с проблема.



„През шестте месеца, откакто съм в Европейския парламент, виждам, че климатът е първостепенна политическа тема. И тя обединява всички партии – от крайното ляво до крайното дясно, разбира се, с нюанси. Много силно изразена е в най-засегнатите от климатичните промени райони в южна и западна Европа, не толкова важна е за депутатите от източната част на Стария континент на този етап”, сподели Кънев.



„Mисля, че и в нашите общества вече зрее усещането, че са необходими спешни мерки за борба с климатичните промени. На политическо ниво Европа със сигурност ще върви към много амбициозни климатични политики”, добави още той.



Българският представител на ЕНП в Комисията по околна среда вече е внесъл 23 предложения за промени от май месец досега. Именно борбата с климатичните промени е един от основните негови приоритети при работата му като евродепутат.  В събитието  взе участие и финландският евродепутат от партията на Зелените Виле Нийнистьо. Той изтъкна, че темата е била водеща и по време на финландското европредседателство, което приключва в края на 2019 г.   



В началото на декември новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви мащабния проект Европейска зелена сделка, чиято цел е да направи Европа първия в света неутрален по отношение на климата континент до 2050 г.



Фон дер Лайен каза, че иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., значително над договорената до момента цел от 40% до 2030 г. Тя, освен това, се ангажира да проучи възможността да повиши целта до 55% по отговорен начин.



Една от проектомерките е въвеждането на общоевропейски въглероден данък, който обаче среща сериозна съпротива от страна на десните партии в Брюксел, разкри родният евродепутат Радан Кънев. „Левицата  в европарламента подкрепя въвеждането на такъв допълнителен данък, докато центърът и дясното по-клонят към пазарни инструменти. Вярвам, че ще се срещнем на разумен терен по средата”, сподели Кънев.


 Любомир Петров


 Брюксел - София


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще