Свързани новини

09.12.2019 09:26

Коалицията се скара кой пусна субсидиите

Видян 1919 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Депутатите гласуваха партийните субсидии да бъдат вдигнати от 1 лв. на 8 лв. Припомняме, че още при приемането на поправките за партийните субсидии преди няколко месеца 19’ писа, че след като се променя само законът за бюджета, а не този на база на който се дава финансиране за политически партии, то значи обхваща единствено текущата година. Сега от ГЕРБ твърдят, че са подкрепили 8 лева на глас, защото иначе е имало опасност бюджетът за 2020г. да не бъде приет, тъй като коалиционните партньори от ОП им „извивали ръцете”.



„От всичко, което се случи в НС мисля, че стана ясно, че нямаме никакви договорки нито с БСП, нито с ДПС”, заяви пред Канал 3 депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев по повод на гласуването. той извади и разпечатка, че групата му не е гласувала. Така той опроверга лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че има "задкулисна договорка" между двете партии за увеличаване партините сунсидии. Самата соцлидерка Корнелия Нинова пък подчерта, че нито се е срещала, нито е говорила по телефона с премиера Бойко Борисов за подобно нещо. Тя се позова на решение на ОССЕ субсидията да се възстанови.



„Имаше две предложения – на БСП за 8 лв. субсидия на глас и на вносителя – за 1 лв. субсидия. Предложението на Левицата бе гласувано първо. Зад него застанаха БСП и ОП. Против и въздържали се бяхме ГЕРБ, ДПС, Воля и независими. Предложението бе отхвърлено. След това същата участ имаше и предложението за 1 лв. субсидия. Против гласуваха БСП, ДПС и ОП. След като не бе прието нито едно от двете предложения това означаваше, че субсидията ще е 0 лв. Поискахме прегласуване на предложението за 1 лв. субсидия. То се проведе и резултатът бе същият”, посочва ревизията на Главчев.



„След гласуването на субсидиите бяха докладвани от 65-ти до 97-и член на бюджета. Нямаше никакви изказвания и дебати и се пристъпи към гласуване. „За“ тези членове от бюджета гласуваха ГЕРБ, Воля и независими. Против гласуваха БСП, ДПС и ОП. Резултатът бе – отхвърляне на над 30 члена от бюджета. От името на ПГ поискахме почивка, а Менда Стоянова и Влади Горанов отидоха при патриотите”, посочи той.  По думите му от ОП са оказали натиск върху ГЕРБ за размера на партийното финансиране. „Ако бяхме продължили да устояваме нашата позиция за субсидиите, нямаше да има бюджет”, констатира депутатът. 
„Всеки може да си направи извода дали има извиване на ръце”, заяви Главчев.

 От ОП обаче категорично отричат да са поставяли условие да бъде увеличена субсидията в замяна на подкрепата им за държавния бюджет. "Не сме рекетьори", каза зам.-шефът на  НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Така отговори на въпрос дали от ОП са заплашили, че бюджетът може да не мине. Нещо повече, той определи станалото гласуването като победа именно за финансовия министър Горанов.  "Държа да му благодаря за голямата работа, която свърши и да изразя своето уважение и респект от това, че той дойде прокара си бюджета, постигна своето и съдейства даже за диалога, на който бяхте свидетели", посочи Симеонов.
  "Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е одобрил партийните субсидии да се повишат на 8 лв. на глас, заяви пък шефа на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.  „Бяхме в комуникация с г-н Борисов през цялото време и съзнаваме, че отговорността, която носим ние като най-голяма политическа сила в парламента, е най-голяма, но трябва да разберете, че ние не можем сами да реализираме това управление", каза пред журналисти тя визирайки своята зависимост от ОП.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху