Свързани новини

06.12.2019 09:32

Антон Кутев: Финансирането на обществените медии да бъде независимо от правителството

Видян 1174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първото нещо, което трябва да се направи в обществените медии, е да се скъса веригата между правителството и финансирането им. Трябва механизъм, който да прави тяхното финансиране независимо от правителството. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Антон Кутев. Днес в парламента предстои дебат за политиката на правителството за гарантиране на свободата на словото. Той е по питане на Антон Кутев към министъра на културата Боил Банов.


„Това, което ние сме предложили като изход от тези дебати, което се надявам да се приеме в една или друга степен, е да се говори за това Министерството на културата да изработи стратегия за действия по отношение на свободата на словото. Дава ѝ се срок до 1 февруари. Това отдавна трябваше да бъде направено. Смятам, че тези работни групи са направени по-скоро, за да уталожат в момента проблемите, които съществуват, и скандалите, които станаха, за да мине бюджетът. Оттам нататък нещата ще потънат в едно безвремие, в едно събиране на работните групи, периодични скандали и всичко ще изчезне“, обясни депутатът от левицата в интервю за предаването "Преди всички".


Кутев обяви, че с колеги от БСП са внесли промени в Закона за радиото и телевизията. По думите му по тях се е работило повече от година и половина.


„Всяка намеса в медийната среда е много опасна, защото тя може да бъде разсъждавана по най-различен начин. Когато тръгнеш да правиш промени в медийни закони, съпротивата, която можеш да срещнеш, е много голяма. Затова никой политик не смее да влезе в тази материя. Това за мен е обяснението, че тези работни групи са направени не за да свършат работа“.


И със закона, и с дебата в парламента Кутев иска да постави на масата, на първо място, проблема с финансирането на медиите:


„Ако задвижим фонд „Радио и телевизия“, той може да е звеното, което да стои между правителството и ръководствата на медиите. Второ, може да направим механизъм, който да е независим, т.е. да направим 1% от БВП и всяка година да се знае колко са парите, които ще дойдат в зависимост от БВП, а не от министъра. Трето, да направим функции на фонда, които да могат да отговарят за това как са изхарчени парите и най-малкото да дават отчети пред СЕМ и дали са изхарчени целесъобразно. … Вече е разписано как се формира фондът. Фондът няма как да бъде другаде, освен към СЕМ“.


Законът е заложен за 2021 г., за да може да мине един бюджетен цикъл, в който нещата да се напаснат, подчерта още Антон Кутев. Той добави, че разчита и на медийна подкрепа за предложенията.


Снимка: бТВ


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали