Свързани новини

05.12.2019 16:02

Нинова: ДПС иска финансиране на задкулисието

Видян 1600 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Споделената от г-н Карадайъ информация, че  аз и премиерът Борисов сме договаряли субсидията  е лъжа. Интересно ми е защо ДПС правят това, след като знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефона, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо“.  И се позова на решение на ОССЕ субсидията да се възстанови. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание. 

19 минути писа още при приемането на поправките за партийните субсидии, че след като се променя само законът за бюджета, а не този на база, на който се дава финансиране, то значи обхваща единствено текущата година. Има ли сега договорка БСП-ГЕРБ по темата?


По думите й мотивацията за такова изявление е, от една страна, че това е опит ДПС да прикрият вече известния и за децата факт, че те участват в това управление и да прехвърлят някаква коалиция между БСП и ГЕРБ, за да замаскират своето участие. „Второ – на ДПС им е удобно статуквото – партиите да се финансират задкулисно, за да може бизнес, лобита и мафията да диктуват политиката“, категорична беше тя.



„Нашата позиция винаги е била ясна и открита – един лев субсидия за партиите е убийство на опозицията, посегателство върху плурализма и многопартийната система в България“, припомни Нинова.


 


Тя акцентира още, че отварянето на безконтролно финансиране от бизнеса е намеса на икономически интереси и лобита в политиката.



„Ние поканихме всички партии на официални разговори преди да започне процедурата по Бюджета, за да намерим разумно решение“, припомни още председателят на левицата и уточни, че 11 лева е висок размер на субсидията и от левицата са търсили намаляване и общо решение, който да гарантира, че ще се работи спокойно и ще бъде затворена вратата бизнесът да диктува политиката.  „Не получихме разбиране – внесохме си сами предложението, което ще гласуваме днес. Поискахме международна експертиза и подкрепа, през европейски и международни институции. Имаме писмо от ОССЕ, в което се осъждат последните промени в Изборния кодекс, осъжда се финансирането от фирми“, подчерта Нинова. Тя добави, че в писмото има препоръки да се отменят измененията в законодателството изцяло.



„Нашата позиция е открита и принципна – разумно държавно финансиране на партиите, така че да се гарантира многопартийност, плурализъм, нормална функциониране на демокрацията“, заключи Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния