Свързани новини

05.12.2019 10:22

Русия изгони български дипломат

Видян 3133 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


За персона нон грата е обявен български дипломат в Москва, съобщиха от външното министерство в София. Той е първи секретар в посолството ни - втория най-важен човек в Русия. "В четвъртък той е извикан в Министерството на външните работи в Москва. Там му бе връчена нота, с която се указва той да напусне Русия в срок от 24 часа., информира нашето МВнР. Според сайта на българското посолство в Москва длъжността първи секретар заема Красимир Димитров.



 От Министерството на външните работи на Руската федерация подчертаха, че този акт е се основава на принципа на реципрочността.  Въпросният първи секретар е с равностоен ранг на руския дипломат в София, който бе обявен от българското външно министерство за персона нон грата в края на октомври 2019 г..



Тогава от нашата прокуратура съобщиха, че от почти една година първи секретар от посолството на Русия събира данни "с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна". По-късно от ведомството на Екатерина Захариева информираха, че са определили руския гражданин  за персона нон грата. Московските власти не съобщиха името му, макар медии да писаха, че става въпрос за Владимир Русяев. Руските политици пък свързаха решението на българските власти със закъсняла европейска солидарност заради отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри, заради което редица държави обявиха дипломати за персона нон грата.
Още през есента от руска страна съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки. Демонстративният акт идва само ден, след като руският президент Владимир Путин видимо недоволен заяви: „България умишлено бави изграждането на газопровода Турски поток на своя територия”.



По всичко личи, че българските власти не са особено разтревожени от нотата спрямо дипломата.  „Действията на Русия са реципрочност на нашите действия след изгонването на руския дипломат миналия месец”, заяви в кулоарите на НС депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Разговорът в министерството бил съвсем добронамерен, казала му Захариева.
„Смятам, че отношенията с Русия нямат промяна”, каза Биков. От това нямало да пострадат общите ни проекти. Изгонването на нашия дипломат нямало и връзка с изказването на Путин, че бавим Турски поток.
Припомняме също, че в началото на септември т.г. шефът на движение Русофили Николай Малинов бе обвинен от прокуратурата в подозрение за шпионаж в полза на чужда държава. Освен него, други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник Дума Юрий Борисов и лица от движението.

Само след месец обвиненият Малинов отлетя за  Москва, където получи орден Дружба лично лично от Путин. Той беше в руската столица с разрешение от български съдия, въпреки забраната да напуска страната. Тогава Кремъл предупреди за "пагубни последици", ако Малинов бъде преследван, че е бил в Москва и е получил наградата.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.12.2019 19:35

    Свърши се! Метрополията "падна"! /Гафовете на Борисов в САЩ/ Георги Вацов https://pogled.info/avtorski/Georgi-Vatsov/svarshi-se-metropoliyata-padna-gafovete-na-borisov-v-sasht.111317

  • 001 Добри Божилов,"Задругата" 05.12.2019 16:19

    Бойко призна всички предателства, в които го подозират - спираме "Турски поток", и няма да има реформа за главния прокурор... С типичния си увъртащ цинизъм, премиерът Бойко Борисов призна две от най-големите предателства, за които е подозиран, и които се обясняват като "фалшиви новини". Едното е, че по същество България спира Турски поток, каквито опасения имаше след приятелските прегръдки в Белия дом. На всички бе ясно, че нещо голямо сме обещали, а сега стана ясно. Днес Владимир Путин каза, че "България умишлено бави проекта" и може да си намери алтернативно трасе. А Бойко вместо да отрече и да защити националния интерес, отговори че "всеки е в правото си да търси трасета, а ние имаме право да търсим алтернативен газ". Т.е. отказваме се от печалбите на Турски поток, и в добавка - ще купуваме скъп американски газ, вместо евтин руски. А той и американският също е руски, просто се препродава по-скъпо от щатските корпорации, както показа украинският опит. Т.е. Бойко ни е предал във Вашингтон, за да спечели още някой месец все по-вмирисваща се властНакратко - Бойко тръгна с поредна доза гьобелсови лъжи да обяснява поредните си предателства. До кога ще го търпим... Това е най-важният въпрос, и той е към нас, а не към него...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв