Свързани новини

04.12.2019 17:34

Соцминистърката: 380 лв. майчински стигат и за догодина!

Видян 2581 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Вече третата поредна година размерът на обезщетенията за майчинство ще остане непроменен на 380 лв., а минималната пенсия ще бъде 250 лв. чак от юли,  предвижда приетият на второ четене бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2020 г.. Новият социален министър Деница Сачева присъства на гласуването и подкрепи приетите поправки.

Тя заяви, че сумата за отглеждане на деца до до 2-годишна възраст няма да се повиши до края на мандата на Борисов 3 т.е. и догодина. Мотивът на тази жена е, че така ще се "стимулира връщането бързо на родилките на работа".

Социалният бюджет се оказа малко по-благосклонен към хората от третата възраст. Мнозинството прие предложението на управляващите минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а чак от 1 юли да стане 250 лв., което е по 8,33 лв. на ден. Това е дажбата за 700 000 пенсионери, която според ГЕРБ и ОП може да поддържа живота на възрастните хора.



Минималната пенсия да стане 300 лева, а не 250, както е заложено в бюджета, поискаха от БСП, Атака и Воля. Предложението на Левицата  най-малка пенсия 250 лв. още от 1 януари, а от 1 юли вече да бъде 300 лв. То беше отхвърлено. Както и искането за преизчисляване на пенсиите, което ще ги вдигне поне с 10-20 на сто. Не бе прието и искането на ДПС през цялата 2020г. пенсията да бъде поне 250 лв. Темата доведе до скандал в НС. По време на дебатите социалистите отново настояха и за преизчисляване на всички пенсии, и размерът на майчинските да скочи през втората година, както и увеличаване на максималния осигурителен праг. Сега той е само 2 600 лв. под депутатската заплата.

Предложенията им обаче не срещнаха подкрепата на мнозинството, а Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че предложеното от БСП преизчисляване на пенсиите ще коства 1,7 млрд. лв., а няма откъде да дойдат тези средства. Това не е вярно: става дума за 1 млрд., а ще теглим нов дълг от 2,2 млрд. лв. през 2020 г.

"Рано или късно ще ви се наложи да преизчислите пенсиите, защото тези хора няма да могат да карат на полусъединител. Ако продължавате да карате хората да живеят с тия пари, не знам докъде ще стигнете. Сигурно можеш да плащаш и да купуваш избори, но не можеш до безкрай. Защото по-силен от телевизора и парите по изборите е хладилникът.

Като го отвориш и видят, че няма нищо вътре, ще се принудите да ги преизчислите", закани се соцдепутатът Георги Гьоков.
Дебатите по текста за размера на майчинските пък продължиха над час и изказванията също бяха основно от страна на левицата. Стигна се до бурни обсъждания и спорове в пленарната зала между управляващи и опозиция. Депутатът от БСП Георги Гьоков предложи майчинските да скочат от 380 лв. поне до размера на МРЗ. От догодина тя става 610 лева. По думите му мярката ще засегне 60 000 майки. Предложенията също не бяха приети от властта.



„Имаме проблем от националната сигурност – ние просто изчезваме като нация. Няма друга държава, която толкова бързо да се топи”, аргументира мотивите на Левицата червеният депутат Драгомир Стойнев.



„БСП наистина ли смятат, че с обезщетение за отглеждане на дете ще стимулират раждаемостта”, отговориха от ГЕРБ. Те посочиха, че във всички европейски държави платеното майчинство е между 3 и 5 месеца.



 "Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата", заяви депутатът от БСП Надя Клисурска. „В момента около 12 хил. български майки ще получават такова обезщетение за отглеждане на дете между първата и втората година. От 2013 г. обезщетението за отглеждане на дете е замразено“, посочи още червената депутатка.

ГЕРБ и ОП  също отказаха да направят минималния осигурителен праг на 3900 лв., както предлага БСП,  тъй като 100 000 души - между които депутати, министри, и други висши държавни чиновници със заплати около този праг, ще трябва да внесат още с 27 лв. повече осигуровки, отколкото сега.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец