Свързани новини

04.12.2019 13:47

Левицата отново поиска 8 лв. на глас

Видян 1463 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Субсидията на партиите да се увеличи от 1 лв. на действителен глас на 8 лв. За това призоваха днес от БСП в кулоарите на парламента.


В подкрепа на искането на БСП соцдепутатът Кристиан Вигенин прочете становище на Службата за демократични институции и човешки права в Европа свързано с промените в законодателството, приети през тази година - субсидиите да бъдат намалени от 11 лв. на действителен глас на 1 лв, предаде 24 часа.



"В качеството си на зам.-шеф на парламента поисках становище от тях и то бе публикувано с дата 3 декември. Основните заключение в резюмето на това становище са - измененията драстично намаляват публичното финансиране, като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. Въпреки че отделни изменения могат да бъдат приемливи и не противоречат пряко на международните стандарти, законодателният пакет в неговата цялост заедно със срокове и начина на неговото създаване и приемане предизвикват множество опасения по отношение на принципа на политическия плурализъм. В конкретните детайли подчертавам, че тяхното основно заключение и препоръка е да се отменят изцяло. Те настояват процесите по приемане на това законодателство да са прозрачни, всеобхватни и да включват ефективни консултации със засегнатите групи, органи, организации на гражданското общество, и да включват пълна оценка на въздействието на изпълнение. Вторият елемент е, че трябва да се гарантира, че системата на политическите финанси има за цел да защити принципа на политическия плурализъм и всяка реформа, която се предприема, не трябва да поставя неговите участници в неблагоприятно положение. Трябва да се разгледа възможността за въвеждане на лимити за частни дарения, които са често срещани в повечето държави, участващи в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. И да се гарантира, че няма да има изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси и заедно с това е необходимо да се разгледат и лимити за вноски на корпоративните дарения", прочете част от становището Вигенин пред журналисти.


Предстои днес и утре да се гледа Законът за държавния бюджет. От БСП сме направили предложение за промени свързани с тези препоръки (бел.авт. - социалистите предлагат субсидия от по 8 лв. на действителен глас) , припомни Вигенин.


Очакваме народните представители да подкрепят предложението за промени. Те са в унисон с препоръките на ОСС - институцията, която е специализирана за наблюдението на изборите в Европа, подчерта Вигенин. И призова депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" да прочетат становището и да се съобразят с него.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще