Свързани новини

03.12.2019 10:24

Турция блокира всички планове на НАТО, ако Алиансът не обяви сирийските кюрди за терористи

Видян 1612 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция ще блокира плана на НАТО за отбрана на балтийските републики, ако Алиансът не признае сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG) за терористи, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган преди срещата на върха на НАТО в Лондон, предава Reuters.

Както уточнява британската агенция, отношенията между Турция и НАТО са обтегнати по редица въпроси, от решението на Анкара да купи руски системи за противовъздушна отбрана, до сирийската й политика. Няколко членки на Алианса осъдиха Турция за решението й да започне настъпателна операция в Североизточна Сирия срещу кюрдските формирования, предаде Фокус.



Анкара отказа да подкрепи план за отбрана на НАТО за Прибалтика и Полша, докато не получи по-голяма подкрепа за битката си с ОНС, които счита за терористична организация.

Преди заминаването си за Лондон, Ердоган заяви в Анкара, че е говорил с полския президент Анджей Дуда по телефона в понеделник и двамата са се разбрали да се срещнат заедно с лидерите на балиийските страни, за да обсъдят въпроса.

„С удоволствие, можем да се съберем и да обсъдим тези въпроси и там“, заяви той. „Но ако нашите приятели в НАТО не признаят за терористична организация онези, които считаме за терористи... ще се противопоставим на всяка стъпка, която ще бъде направена там“.

Източник от турските служби за сигурност заяви в понеделник, че Турция „не изнудва“ НАТО с отказа си да подкрепи плановете на Алианса и че страната има пълното право на вето.

Очаква се Турция, Франция, Германия и Обединеното кралство да проведат отделна среща в кулоарите на срещата на върха на НАТО. Ердоган каза, че основно ще обсъдят плановете на Турция за създаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия, която досега е посрещната с критики от европейските съюзници на Анкара.

Отделно Турция е в противоречие с Гърция и Кипър относно правото върху въглеводородите в Източното Средиземноморие. Ердоган заяви, че ще се срещне и с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Лондон.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей