Свързани новини

02.04.2009 12:22

Първанов: Пак се приемат закони в последния момент

Видян 1657 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 7 юни ще са изборите за депутати за Европарламент, което не е изненада за никого. Централната избирателна комисия ще е за двата избора. Оценявам факта, че предложението на парламентарните партии вчера бе на високи професионалисти като членове на ЦИК, каза държавният глава Георги Първанов на специална пресконференция, предаде БГНЕС. Той припомни, че "преди около 15 месеца в своето годишно обръщение към парламентаристите призовах на време да се приемат изборните закони. За съжаление се повтори изборната практика да се приемат изборните закони в последния момент. Вниманието се съсредоточи върху неважни проблеми – за деня на размисъл, за свиване на предизборната кампания и други. Аз предложих пакет три момента, които да вървят в пакет - реформа на партийната система; промяна на изборната система чрез въвеждането на мажоритарната система, която да се съчетава с пропорционалната система; по-широко използване на пряката демокрация – на използването на референдума като представителство на демокрацията, припомни Георги Първанов
Тези въпроси трябва да се решават в пакет, категоричен беше президентът. Той изброи, че е била прекратена практиката за преотдаване на партийната клубна база. Увеличен беше финансовият контрол. Съзнателно или не, бяха оставени вратички в законодателството. Ако не се предвиди единна публична сметка на партията, как може да бъде осъществен финансов контрол, зададе риторичен въпрос президентът.. Депутатите трябва да се произнесат за мажоритарен елемент. Силно се надявам, че това ще бъде гласувано, подчерта Първанов. Според социолозите 80-85% от гражданите са за мажоритарна система, напомни държавният глава. Хората искат да избират личности. Все по-трудно избирателите се съгласяват да гласуват за амортизирани депутати. Аз нямам илюзия, че това ще доведе до реабилитиране на политиката. Но все пак изборът на личности при това пряко, ще засили интереса към политиката и аз съм готов да се обзаложа за това. Това няма да обезсили партиите. Партиите само ще бъда укрепени и закалени от по-високо участие на хората в едни избори. Оздравяването на политическия модел минава през лекуването им, а не чрез отрицанието, убеден е Първанов.
Работа е на народните представители е да решат – аз се надявам мажоритарна квота да е по-висока. В случай че Народното събрание не подкрепи изборът на личности ще направя предложение за провеждането на референдум по този въпрос. Това ще се отнася до следващите състави на Народното събрание. Изборите за НС трябва да са не по-рано от 28 юни и не по-късно от 5 юли, посочи Първанов. Можем да кажем, че на 5 юли ще имаме два избора - референдум и парламентарни избори, ако народните представители не подкрепят мажоритарния елемент.Аз категорично ще се противопоставя на вдигане на бариерата за влизане в парламента на коалиции, каквито предложения се чуват в последно време, категоричен беше президентът Георги Първанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци