30.11.2019 09:14

До 2000 лева глоба, ако докоснеш полицай

Видян 2742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глоба до 2000 лева ще е санкцията за всеки, дръзнал да наруши физическата неприкосновеност на полицай или пожарникар. Това са част от промените в Закона за МВР, които днес бяха приети на първо четене в Народното събрание.


Създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ също е част от приетите поправки в закона. В нея ще се включат досегашната дирекция „Жандармерия“ и Специализираният отряд за борба с тероризма. Според вносителите на промените по този начин ще се постигне по-добро управление на ресурсите.


Предвиждат се и нови разпоредби, свързани с модерни научни методи и повишаване качеството на експертизите, извършвани от Научноизследователския институт по криминалистика.


Промяна има и в Дирекция "Инспекторат" на МВР, която осъществява административен контрол върху дейността на служителите от МВР. Техните трудови правоотношения преминават към Закона за държавния служител, аналогично на подхода, възприет за други структури на МВР.


Въвежда се изрично изискване да не се назначават за служители на МВР с установена зависимост от или злоупотреба с наркотични вещества или техни аналози, посочва БТА.


Предвижда се държавните служители от МВР, чийто статут се урежда по Закона за държавния служител, вече да могат да ползват безплатна медицинска помощ в Медицинския институт на МВР, както и почивните бази на МВР.


Създава се временна карта за самоличност, с която полицейските органи ще могат да се справят с лицата, които избягват правосъдието или се отклоняват от мерките, наложени от съда. Тя ще се издава в случаите на потвърждаване или налагане на мярка за процесуална принуда - забрана за напускане пределите на Република България - в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия ще се отнемат документите за самоличност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 yordanov46 01.12.2019 17:56

    Поредният мъртво роден закон ! Те управниците не могат да съберат глобите от КАТ и сложат ред в това безумие по пътищата камо ли да глобят някого 2000 лв.и да му ги вземат с "възпитателен" ефект .

  • 002 Anonimen 30.11.2019 11:50

    България се превръща в полицейска държава, не ли? НЕ.Полицията ни е слята с мафията, така че споко, оставаме си мафиотска територия.

  • 001 Anonimen 30.11.2019 11:18

    А някаква взаимност, равнопоставеност, така да се каже? Ако полицай ме докосне, наруши физическата ми неприкосновенност, така да се каже? Колко ще го глобят? Или Конституцията определя различни права на гражданите в зависимост от функционалноста им? България се превръща в полицейска държава, не ли?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,