Свързани новини

29.11.2019 13:45

Радев: Чиста и свята република не се гради с апатия и морални компромиси

Видян 1446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руско-турската война от 1877-1878 г. предначерта пътя на нашето отечество. Но 142 години след онези знаменателни събития сме призвани не просто да почетем поредната дата в историческия календар, а да потърсим в нея свой съвременен нравствен ориентир. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес в Ботевград присъства на тържественото отбелязване на празника на града и 142-ата годишнина от неговото Освобождение. съобщиха от прессекретариата на президента.


„Чиста и свята република“ не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията и непримиримост“, подчерта Румен Радев. Президентът припомни и приноса на българските възрожденци, отхвърлили мрака на робството и завещали на народа ни своя стремеж към свобода, справедливост и човешко достойнство. Свободата никога не е била получавана даром, а е „зачената с делото на многобройните възрожденци и революционери, с подвига на опълченците и доброволците, за да изгрее с братската саможертва на руските войници и офицери“. В словото си пред ботевградчани държавният глава изтъкна и че днешният празник е израз на силната връзка с предците ни и с уроците от миналото.


Румен Радев поздрави жителите на града и местното ръководство за това, че обединени градят настоящето, въпреки предизвикателствата, и гледат уверено в бъдещето. „Защото имате здрави темели, защото зад вас е духът на онези непримирими възрожденци и това е най-важният урок, който завещавате на бъдещите поколения – да бъдат решителни, да не се огъват пред трудностите – днес и в бъдеще“, посочи още президентът.


Държавният глава положи цветя и отдаде почит пред паметниците на Христо Ботев, Васил Левски и пред паметника на Свободата. По-рано Румен Радев проведе среща и с кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е