Свързани новини

29.11.2019 13:35

Фандъкова: Образованието е двигателят на развитието на нашето общество

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Образованието е лична моя кауза и водещ приоритет като кмет. Именно образованието е двигателят на развитието на нашето общество, основна движеща сила в икономиката и защита срещу популизма, манипулациите и фалшивите новини. Това заяви председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС“. Форумът се провежда в „Гранд хотел София“, а негови организатори са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Центърът за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и Фондация „Конрад Аденауер“.


„Ценностите на ЕС – свободата, човешкото достойнство, върховенството на закона, солидарността – са в основата на нашето общество. Те не идват даром и не трябва да ги възприемаме за даденост. Важно е да ги отстояваме ежедневно – с работа в семейството, в училището, в институциите“, посочи кметът на София. Тя съобщи, че за 10 г. Столична община е изградила над 100 нови сгради на детски градини и 20 нови училищни сгради. „Привестваме решението на българското правителство да отпусне с новия държавен бюджет 70 млн. лв. за строителство на детски градини и училища. Ние вече имаме разработени проекти и сме готови да се възползваме от възможността“, обясни Фандъкова. По думите й София е център на знанието и иновациите. „Технологичният сектор се развива много бързо. В Столична община дори ще имаме заместник-кмет с такъв ресор. София е в топ 10 на най-атрактивните за инвестиции големи градове в класацията на „Файненшъл таймс“. Именно благодарение на това много млади хора се завръщат от чужбина, за да работят у нас. Това доскоро бе мечта, а днес е реалност“, отбеляза тя.


„Образованието е наш приоритет. То е ценност, която изповядваме.Човешкото достойнство, демокрацията - това са ценности, които са много важни за европейския ни начин на живот.Ние трябва да научим децата на тези ценности още в семейството и да им покажемположителните примери. Човешкото достойнство е най-големият капитал на съвременния човек“, бяха думите на председателя на просветната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.


Според ръководителя на Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер ЕС представлява взаимна подкрепа, но е преди всичко и съюз на ценностите. „При истинската демокрация малцинствата имат равни права, затова е важно не само да говорим за ценностите, но и да ги популяризираме.Основаната цел на образованието е не само да се развива умения, но и да насърчава социалното приобщаване“, коментира Гайслер.


„Популяризирането на ЕС и ценностите му е много важно, особено в страните извън Съюза“, подчерта стратегическият координатор и научен изследовател към Центъра „Вилфрид Мартенс“ Федерико Отавио Рехо. По думите му подобни форуми са много ценни, защото предоставят платформа за дебат между институциите и гражданския сектор, на базата на който могат да се формират нови политики в различни сфери.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.11.2019 13:57

    Тя съобщи, че за 10 г. Столична община е изградила над 100 нови сгради на детски градини и 20 нови училищни сгради.Ма сирьозну ли ма Фанке, мчи дай адресите им , та и ние да ги научим къдя точно ся намират!Щото тъй само ти ги знайш теч деЦки градини и Очилища!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни