Свързани новини

29.11.2019 13:04

Удължават отново срока за проверката на смъртта на 3-годишния Алекс

Видян 983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срокът за проверката около смъртта на 3-годишния Александър ще бъде удължен отново. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в кулоарите на парламента, предаде 24 часа. Момченцето почина преди две седмици след разкарване между 3 болници - педиатрията, Пирогов и "Лозенец". Премиерът отстрани временно шефовете им и нареди бърза проверка.


Министърът обясни, че има на бюрото си доклад от директора на агенция "Медицински надзор", но той е предварителен, а не окончателен.


Пристигат нови медицински документи, резултати от кръвни изследвания, чакат се и докладите на четиримата независими експерти, които също са много важни, обясни министърът. За съжаление, може би ще се наложи да се удължи още малко срока. Казвам го със съжаление, защото съм поел ангажимент пред родителите и плед главния прокурор да действаме бързо, но явно такива случаи изискват повече време, каза Ананиев.


Той не се ангажира с потвърждение на окончателната диагноза, но обясни, че повечето от медицинските специалисти смятат, че е двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо във времето.


Министърът изрази възмущението си от поредното нападение над лекар - този път в болница "Света Анна" в София.


"Не приемам и осъждам всякакви форми на насилие към медицинския персонал. В случая става въпрос и за физическо, и за психическо насилие", каза той. Чакал доклада на шефа на болницата и моментално ще го предаде на главния прокурор.


Вече доста пъти се случва. Не мога да разбера какви са тези хора, които вършат такива деяния, възмути се министърът. Той не знаел подробности, но ставало въпрос за пациент, но не от тази стая. Като се докаже степента на виновност, трябва да се действа според законите, призова министърът.


В бюджета за догодина се залагала хоризонтална програма за осигуряване на средства за видеокамери в болниците. Първо ще се сложат на най-рисковите места, където е най-належащо.


До 23 декември центърът за лечение на наркозависими ще бъде преместен от болница "Света Анна" в столичния квартал "Младост" на място, което е отдалечено от жилищни сгради, детски градини и площадки, увери още министърът. Той обясни, че вече има нова сграда, до която има удобен достъп с градски транспорт, но е в затворено място със специализиран достъп. Но не пожела да разкрие коя е. В момента се ремонтирала и трябвало да е готова до 16 декември.


В момента на лечение с метадон са 194 хероинозависими пациенти. Това е заболяване и то трябва да се лекува при същите условия, при която и останалите заболявания, обясни министърът.


Над 900 пациенти лекувани през годините по програмата, обучавани много с специалисти.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако