Свързани новини

29.11.2019 11:36

Нинова: Настояваме за контрол върху прокуратурата

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП внася промени в НПК за контрол върху прокуратурата. Предлагаме да се наложи съдебен контрол върху безконтролни актове на прокуратурата. Ще се възстанови чувството за справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България, заяви Корнелия Нинова.


„Днес внасяме промени в Закона за изменение и допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, с който предлагаме да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата. Много време в българското общество се води дискусия за необходимите промени в съдебната власт, за правомощията на прокуратурата и главния прокурор", заяви в Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова.


Тя обясни, че ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да заведе досъдебно производство по различни причини - икономически, лобистки, политически, този процес приключва, той е затворен в рамките на прокуратурата и до главния прокурор.


„Това създава чувство за несправедливост у хората и предпоставки за произвол - ето защо, принципно и от доста време настояваме за налагането на контрол върху действията на прокуратурата. Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд“, заяви още Нинова.


Предложението на БСП предвижда всеки, който е подал сигнал и не е получил според него адекватен отговор, да може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно, със задължителни указания за прилагане на закона.


„Смятаме, че това е възможност чрез закона да се създаде рамка, в която да не се допускат произволни действия, злоупотреби от страна на прокурори и че ще се възстанови чувството за справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България“, каза още Нинова.


Тя обърна внимание, че този въпрос е поставен на дискусия многократно от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от осъдителни решения в Съда в Страсбург, в заключенията на проведения наскоро форум на европейски прокурори, независим анализ на българската прокуратура, но досега нищо не е правено.


„Днес предприемаме конкретни действия, за да се наложи контрол върху действията на прокуратурата“, заключи Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион