Свързани новини

28.11.2019 17:14

Френски депутати искат да ограничат Черния петък

Видян 1601 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френските депутати, участващи в Комисия по устойчиво развитие, приеха законопроект, който има за цел да забрани рекламните кампании за "Черен петък", предаде Euronews. Изменението се прави във френския Закон за борба с отпадъците, като осъжда свръхконсумацията и критикува "катастрофалния екологичен рекорд" на търговския ден. "Черният петък" е мащабна операция на консуматорството, привнесена от Съединените щати през 2013 г.", се казва в резюмето на поправката и се добавя, че "се основава на рекламната стойност на свръхконсумацията".


В САЩ "Черният петък" е името на петъка след Деня на благодарността и се разглежда като началото на сезона на голямото предпразнично пазаруване. Магазините често дават големи отстъпки и оттогава тази рекламна кампания се разпространи в световен мащаб. Във Франция, обаче, има два периода на продажби годишно, които са определени от законодателството за шест седмици през зимата и през лятото.


В мотивите на законопроекта се посочва, че поради голямата публичност, която се придава чрез множеството реклами на "Черен петък",  се създава впечатлението у потребителя, че така той "се възползва от намаление на цените, съпоставимо с разпродажбите, определени от [закона]", но всъщност в действителност това не е така.


Матьо Орфелин, френски депутат от парламента, публикува в Туитър, че поправката е приета с "голямо мнозинство за борба с обидните практики на #BlackFriday!". Той добавя и призива: "Спрете свръхконсумацията и комуникациите, които подвеждат потребителите"


Тези ходове могат да получат значителна подкрепа във Франция. Компания за прозиводство на обувки заяви този месец, че е включила поне 600 магазина и марки, които да бойкотират "Черния петък", създавайки колектив, който наричат ​​"Направи петък отново зелен".


Законопроектът за измениение беше внесен от бившия министър на околната среда Делфин Бато и приет от Комисията по устойчиво развитие.


Комисията прие поправката вечерта на 25 ноември, като следва тя да бъде разгледана от долната камара на френския парламент. Това означава, че няма да повлияе на тазгодишната организация на събитието, което ще се проведе в световен мащаб на 29 ноември, но ако се приеме, може да повлияе значително през следващите години.


Източник: legalworld.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне