Свързани новини

28.11.2019 14:50

Германски кмет: българите и румънците имат различна представа за образование и възпитание

Видян 2179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Източник: dw.com



За 7 години броят на българите в германския град Ален се е увеличил над 7 пъти. А нови продължават да идват. Какви проблеми създава това на местната управа - Александър Детев разговаря с кмета на Ален Александър Бергер.

Все повече българи избират да имигрират в Германия. По данни на Федералната статистическа служба, през 2007 година, когато България бе приета в Европейския съюз (ЕС), броят на българските граждани на територията на Германия е бил под 50 хиляди. Към 2014 година, когато германският трудов пазар беше отворен за българи и румънци, те вече са били 183 хиляди, а към края на 2017 година – 310 415.

Българите избират не само големите германски градове, но и по-малките общини. Един такъв пример е 50-хилядният град Ален в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Преди седем години българите и румънците там са били под 200, а днес вече надхвърлят 1 400. Подобна е ситуацията и в други населени места в окръг Варендорф. Александър Детев потърси за коментар кмета на Ален Александър Бергер, който наскоро обсъди тази проблематика с колегите си от други градове в района.

Доктор Бергер, пред медиите посочихте, че общините не могат поотделно да се справят с проблемите, пораждани от миграцията от България и Румъния. Какви са те?

Не обичам да говоря за проблеми, когато става въпрос за хора. Визирах предизвикателства, които възникват от преселването на групи хора от тези държави. От началото на 2019 година миграцията от Югоизточна Европа, особено тази от България и Румъния, е тема за градската администрация, държавните институции и политиката. Нека подчертая, че вътрешната за ЕС миграция сама по себе си не представлява проблем - такъв по-скоро са бедността, някои дефицити в образованието и до известна степен експлоатацията на труда.


При нас идват предимно хора в работоспособна възраст, но децата и младежите до 18 години съставляват около 1/3 от всички чужденци. От България повече са семействата с деца, от Румъния е по-висок процентът на мъжете-имигранти. Някои училища и детски градини в източната част на Ален регистрират сериозен ръст на деца от чужбина. Към август 2019 година 266 деца и младежи в училищна възраст от Югоизточна Европа са посещавали различни училища в Ален. А това е огромно предизвикателство за институциите: част от тях са свързани с различните представи за образование и възпитание, например нередовното ходене на училище или детска градина. Впечатление прави и социалното поведение. Основна спънка за интеграцията при новодошлите е недостатъчното владеене на немски език. Поради тези причини интеграцията на хора, които в родните си страни не са получили необходимото образование или професионална подготовка, е предизвикателство. В градове като Дортмунд, Хаген, Есен и Хам говорим основно за роми, които - заради дискриминация или трудни условия на живот - избират да емигрират от родните си държави.

През 2015 година спечелихте местните избори в Ален. Как се промени ситуацията оттогава? Има ли ръст на имигрантите от България и Румъния?

От 2007 година насам нараства броят на емигриращите от България и Румъния към страните от Западна Европа. Още по-засилена емиграция се наблюдава след отварянето на трудовия пазар през 2014 година. В Германия имигрантите виждат големи шансове, тъй като е известно, че има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак