Свързани новини

28.11.2019 14:17

Ibank е осъдена за източване на милиони на клиенти, не е само историята със служителката от Варна с нейните 970 000 лв.

Видян 11617 пъти | Коментари 0
Гласували 8 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Инвестбанк (Ibank) e финансовата институция, чиято служителка във Варна е изтеглилила 970 000 лв. на клиенти, съобщава сайтът  Varna24.bg. Това хвърля нова светлина върху историята, тъй като на практика е невъзможно такава огромна сума и то от сметките само на около 30 вложители да бъде отнета без участие на ръководството. А Инвестбанк отдавна е известна с източването на пари от клиенти, даже беше осъдена за 9 млн. лв. Това е случаят с убития преди пет години – престъплението остава неразкрито, Борислав Манджуков. Той загина, след като даде на прокуратурата Инвестбанк за източване на парите му. Месокомбинат Варна АД е дружество, управлявано от майката на убития варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Три фирми, свързани с него, превеждат общо над 5 млн. долара на депозити в Инвестбанк на Петя Славова през 2009 г. и скоро след това установяват, че парите им са изчезнали от сметките.



Впоследствие Софийският градски съд осъди банката на Петя Славова да върне на наследниците му 8,9 млн. източени нелегално от сметките на фирмите му пари – 2,5 млн. долара, плюс 1,4 млн.лв. лихви плюс 715 000 лв. съдебни разноски. Банката си осигурява контрарешение в Апелативния съд. Върховният Касационен Съд обаче отмени скандално решение на Софийския апелативен съд по делото Инвестбанк. Защо? Инвестбанк обжалва в Софийския апелативен съд и на заседание се разиграва безпрецедентен цирк. Адвокат менте на име Калин Чанков представя фалшиво пълномощно от името на Евгения Манджукова. Чрез подправения документ излиза, че Манджукова оттегля иска срещу Инвестбанк и така съдия Стефан Гроздев прекратява делото.Малко след това, когато разбира за измамата, Евгения Манджукова подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който се съобщава, че "с измама адвокатът Калин Чанков прави опити да прекрати делото на фирмата срещу Инвестбанк на Петя Славова".



Както е известно, огромната сума е "изчезнала мистериозно" от депозитната сметка месокомбината във Варна през 2010 г..  Управител на дружеството е Евгения Манджукова, майка на разстреляния през март 2014 г. бизнесмен Борислав Манджуков. Малко след показното  убийство, делото бе спечелено от семейството му на първа инстанция в СГС. Тогава градските магистрати осъдиха трезора на Славова да върне изчезналите от сметката пари.
Случаят е само един от описаните в поредица от материали в e-vestnik през с общо заглавие “Клептокрация”. Там имаше и друг уникален казус, при който се опитва чрез рейдерство, посредством хора в Търговския регистър, да се попречи на фирма да си вземе над 1 млн.лв., които Инвестбанк се надявала да придобие – вижте повече в архива на самия сайт на Иван Бакалов. Интересно е, че Петя Славова започна дела срещу него, които и загуби, не след публикациите му, а чак след смъртта на Манджуков, което вероятно е чиста случайност, отбелязва сам известният автор.



Но да се върнем на казуса Манджуков. След като парите по депозита са източени, банката твърди, че не е извършвала неправомерни разпореждания по сметката на ищеца, а той сам с електронно банкиране си е изтеглил парите. Но такива действия се регистрират в банковата система и се знае с точност кой, кога и как е изтеглил парите. Това се установява и с вътрешен одит, и с проверка на БНБ. С банкови бордера и подпис на главния счетоводител парите са източени от сметката. Титулярът на сметката не е извършвал никакво интернет банкиране и превод на суми.



 Банката оспорва също, че представител на фирмата е внесъл на три пъти в брой допълнителни по-малки суми по сметката (отначало основната сума над 2 млн. долара е преведена в Инвестбанк от Централна кооперативна банка). Главният счетоводител по онова време Петър Маринов през февруари 2012 г. даде пресконференция и обясни как са източвани сметки на клиенти “по нареждане на Петя Славова”. Срещу Петър Маринов има прокурорско производство (тъй като неговият подпис стои под документите, източващи сметките на клиенти на банката), но не и срещу Петя Славова.
 
Напомняме, че част от 91 млн. на ужилени от т.нар. Вълк от София Гал Барак, за което бг службите се правеха, че не знаят, но бяха задействани от колегите си от Израел, Австрия и Германия. Именно Инвестбанк открива сметка на неговата офшорна фирма -базираната на Маршалските острови Rockarage LTD, през която минават огромни суми на измамниците. По схемата неотдавна се произнесоха КФН и ДАНС: „По предварителни данни се смята, че 30 хиляди души са пострадали от далаверите на тандема. В схемите попадат жертви от България, ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и държави от Латинска Америка.  Всички пари от жертвите са преведени от наети платежни агенти и са изпрани по сметки на офшорни компании в български банки“.



Акаунтите към процесорите за плащания се оформят обикновено на офшорни компании. Но освен тях са нужни и банкови сметки за кеширане на големите постъпления.



„Биволъ получи достъп до данни за няколко такива сметки в Инвестбанк, открити от фирми свързани с Гал Барак. Една от тях е на името на базираната в Лондон Gpay Ltd. регистрирана на името на Георги Комисаров през 2017 г. с капитал едва 100 лири. За една година по сметката BG30IORT80481488911800 са постъпили 27 674 931.42 евро. А само за един месец – ноември 2018 г., в сметката на Gpay Ltd. са влезли 6 861 989.05 евро и са излезли 7 219 535.39 евро.



В България Георги Комисаров е управител на фирмата Грийн Оукс, чийто собственик Vantu Capital Ltd. от Маршаловите острови стои зад трейдърския сайт Ройтерс. Псевдо-трейдърът е в списъка с нелицензираните финансови посредници на КФН. Други сайтове под шапката на Gpay Ltd. са XtraderFX.
Основните постъпления към Grey Ltd. са от базирания в Холандия процесор за плащания PayVision, от който само за ноември 2018 са постъпили 3,4 милиона евро.



Извеждането на парите от сметката към други фирми се оправдава системно с договори за маркетингови услуги към DYNAMICSOLUTIONS LTD, GLOBAL MEDIA PARTNERS INC. TIBERG LIMITED, SEAGULF LTD, ONLINE PROSPECT LIMITED и разследваната от австрийската и немската полиция И енд Джи България (E&G BULGARIA LTD)., собственост на Итсхак Джилет с управител Гал Барак“, писа Биволъ. Интересното е, че Петя Славова по баща е БАРАКОВА.



Напомняме, че лично донеотдавнашният американски посланик у нас Ерик Рубин чрез премиера поиска разследване на Инвестбанк за пране на венецуелски санкционни пари: „Ние предоставихме информация, която дойде от финансовото ни разузнаване...Операцията беше успешна и това е важно, тъй като става дума за важен принцип – този тип корупция, идващ от недемократични режими, е противен, особено, когато във Венецуела има хора, гладуващи по улиците, докато държавното им богатство е източвано. Смятам, че този случай изпраща важен сигнал, че България е бдителна и опитът да се използва нейната банкова система за нелегални (б.р. на български език: незаконни) цели ще носи известен риск”.



Това е учтиво обвинение и към властта, и към БНБ, на която Рубин направи нарочно посещение по повод преводите през Инвестбанк. А и към самата банка, която е в европейска процедура на тестване в момента на аферата, след като при българската преди три години беше единствената със сериозни забележки“.



Напомняме, че Инвестбанк, освен българските, единствена от проверените не мина и европейските стрестестове. Експертите подчертаха, че проблемът със забавянето на влизането на страната ни в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврото е именно несигурността на партньорите на България за отстраняването на проблемите с мръсни пари от финансовия бг сектор. Неслучайно, вместо планираното влизане на 1 юли т.г., то се отлага.



За да става всичко това, естествено няма как да мине без чадър от властта, която всички измамени, европейските институции, службите – наши и чужди, даже посланиците нееднократно са писали по проблема.



В този смисъл припомняме милите снимки на Цветан Цветанов с Вълка от София, когото все още отказваме да екстрадираме, за да бъде подложен на правосъдието в Авдстрия и Германия за измамите си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева