Свързани новини

27.11.2019 14:47

Урсула обеща ЕС да стане „зелена суперсила“

Видян 1338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември, след като спечели парламентарно мнозинство за плана си за изграждане на „зелена суперсила“, отбелязва AFP.



61-годишната германка поема поста в момент, в който Европа е изправена пред предизвикателството да намери новата си роля сред геополитически и икономически гиганти като САЩ и Китай.

Нейният път към поста, който трябваше да поеме в началото на ноември, бе каменист – мощта на Брюксел бе подкопана от френско-германското съперничество и от предстоящото излизане на Великобритания от структурите на Общността. Но в сряда 451 от депутатите в Европейският парламент в Страсбург подкрепиха новия състав на Комисията, която ще бъде водена от бившия германски министър на отбраната. 157 гласуваха „против“, а 89 се въздържаха.



„Моля за вашата подкрепа, за да дадете нов старт на Европа", заяви Урсула фон дер Лайен в до голяма степен добре приета реч, изнесена в присъствието на новите комисари.

„Нашият съюз ще предприеме трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика, и ние ще го направим, защото това ще бъде правилното нещо, а не защото ще е лесно", увери германският християндемократ.Тя приветства вицепредседателя на ЕК Франс Тимерманс като човек, който е подходящ за поста.
Същевременно Урсула фон дер Лайен обеща „европейска зелена сделка... за здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика".

Търговска суперсила

Освен обещаващи мерки за борба с изменението на климата, Фон дер Лайен настоя, че Европа има стремеж да ръководи света в областта на цифровата икономическа революция.„Ние сме световната търговска суперсила. Ние сме най-големият източник и дестинация на преките чуждестранни инвестиции навсякъде по света. Трябва да използваме тази двойна сила на дигитализация и климатичен преход, за да засилим нашата индустриална база", препоръча германският политик.

Назначението на Фон дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер бе одобрено през юли с тънка мнозинство от едва девет гласа над необходимите. Три от първоначалните й кандидатури за комисари бяха отхвърлени по време на процеса на утвърждаването на новия състав на ЕК. Но основните дясноцентристки, либерални и социалистически блокове се обединиха около нея на последния вот, а „зелените“ избраха да се въздържат, вместо да гласуват „против“.

„Нашите приоритети са решаваща част от Комисията „Фон дер Лайен“, заяви Манфред Вебер, ръководител на групата ЕНП в ЕП. „През 2024 г. Европа ще проведе най-амбициозната и приобщаваща политика в областта на климата, европейските граници и бреговата охрана, ще трансформира Европол в европейско ФБР, ще създаде генерален план за борба с рака и ще създаде милиони работни места".
Комисията има членове от целия политически спектър, а 12 от 27-те му представители са жени. Няма пълен паритет, както бе обещано, но за първи път в историята на ЕК има толкова много представителки на нежния пол.

Въпреки това ще има противопоставяне. Евроскептичните, крайнолеви и десни популистки партии на парламента се противопоставят на голяма част от програмата на новата Комисия, а „Зелени“ са скептични.
„Като чух речта на Фон дер Лайен в ЕП днес, вече ми липсва Юнкер", въздъхна германският евродепутат Райнхард Бутикофер.



Има още един облак, надвиснал над плановете: Брекзит.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън планира да изведе страната от ЕС на 31 януари, след като Брекзит беше многократно отлаган на фона на спорове в Уестминстър заради условията на „развода“. Междувременно той отказа да изпрати представител на Великобритания в Комисията.

Фон дер Лайен изрази съжаление за решението на Великобритания и бе значително по-помирителна от предшественика си Юнкер, който често се шегуваше за това, което определяше като голяма грешка на Лондон. „Не е тайна, че винаги съм била за оставенето (на Великобритания – бел.р.). Но също така винаги ще уважавам решението, взето от британския народ", подчерта германката. „И каквото и да бъде бъдещето, връзката и приятелството между нашите народи са неразривни".


Източник: Фокус


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец