Свързани новини

27.11.2019 14:25

Властта с ново предложение: Имотите в Airbnb без категоризация, но с регистрация

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Два дни след като я лансираха, управляващите се отказаха от идеята за категоризация на имотите, които се предоставят за краткосрочно настаняване чрез световни онлайн платформи като Airbnb, Booking, Facebook групи, Homeway и други. След изразената вчера от икономически експерти и представители на туристически бизнес, двамата вносители на промените - Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента /ГЕРБ/ и Валери Симеонов /ОП/ - са оттеглили първото си предложение и са внесли ново, което предвижда задължение за вписване на имотите в регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма, като основната цел е всички да плащат данъци.


Първоначално вносителите предлагаха местата за настаняване да подлежат и на задължителна категоризация, подобно на къщите за гости и хотелите. Промените бяха разписани в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2020, с които изменят и текстове от Закона за туризма.


Пред журналисти в парламента Стоянова и Симеонов обосноваха необходимостта от регулация в този вид туристическа дейност.


При установяване на системни нарушения в платформи като Airbnb, Booking, Homeway, Facebook групи се предвижда спирането им.


Менда Стоянова увери, че платформите за разлика от някои сайтове, изпълняват разпоредбите на законодателството в страната, която оперират.


"Искам категорично да кажа, че тъй като това е един нов бизнес за България и при всички случаи над 90 на сто от него се осъществява онлайн, няма как ние да не работим за регулиране на този бизнес", коментира тя.


Председателят на бюджетната комисия успокои всички потребители на тези платформи, че това по никакъв начин няма как да ги засегне.


"Искам да кажа за всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Според настоящия Закон за туризма всички те са длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър на местата на настаняване. Сега ще направим промяна, с която ще ги освободим от задължението да се категоризират и ще остане само вписването им в регистъра за хотелските настанявания", обясни Стоянова.


Според нея единствената цел на тези промени е всички тези хора, които предлагат стаи за настаняване, да си плащат данъците както всички останали, които са на светло. "Промените нямат за цел нито да се утежнява бизнесът с административна тежест, нито да се спират онлайн платформите като booking, airbnb да оперират на българския пазар", каза Стоянова.


 


Внесеното предложение предвижда възможността общините да сключват договори с онлайн платформите срещу съответно заплащане и от тях да получават съответно информация за местата за настаняване. Очакванията са по този начин да се предотврати възможността местата за настаняване, които не са се регистрирали, да предоставят услуга, без да плащат данъци.


Валери Симеонов защити промените като посочи, че такъв е примерът на Естония и Франция. Според него всичко друго би означавало увеличаване ролята на контролните органи и административна тежест.


Симеонов опроверга тезата, че текстовете, които внася, са лобистки и заяви, че не е собственик на нито един хотел и на нито една стая за гости. "Фирмата, която управлявах преди четири години, е собственик на два хотела - единият в Малко Търново, а другият в Златоград, където няма особен наплив на отдаване на апартаменти и стаи за гости", коментира той.


 


Христо Проданов от "БСП за България" заяви, че трябва да има регулация, но определи мерките, които предлагат колегите му като "неправилни".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни