Свързани новини

26.11.2019 14:25

€91 млн. от ЕС за Топлофикация да прави енергия от боклука и за по-чист въздух

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ Европейската комисия одобриподпомагане на изграждането и експлоатацията на високоефективна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия в София, използваща гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци, като отговарящи на правилата на ЕС за държавната помощ, съобщи пресслужбата на ЕК. Става въпрос за третата част от комбината за преработката на боклука на столицата, който бе признат от Брюксел за един от двата най-модерни в целия Европейски съюз.


„Мярката за подкрепа ще помогне на България да постигне целитепо отношение на енергийната ефективност и ще допринесе за намаляване на емисиите на CO2 в съответствие с целите на ЕС в областта на околната среда”, заяви Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.


Високоефективната централа за комбинирано производство на топлинна енергия и електроенергия в София ще произвежда приблизително 55 мегавата (MW) топлинната енергия и 19 MW за ток. За гориво ще бъдат използвани около 180 000 тона негодни за рециклиране битови отпадъци годишно. Инсталацията, която ще бъде изградена от Топлофикация ЕАД, дружество изцяло притежавано от Столичната община, ще бъде свързана с топлофикационната мрежа на София. Изграждането ще приключи до края на 2023 г.


Подкрепата ще се състои от две отделни мерки:



- пряка безвъзмездна помощ в размер на приблизително 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на ЕС, управлявани от България;


- заем, отпуснат от Столична община на Топлофикация ЕАД с преференциална лихва, възлизащ на приблизително 3 милиона евро (около 5,8 милиона лева).


 


За да се гарантира, че помощта допринася за по-високо равнище на опазване на околната среда, Комисията установи, че комбинираното производство на електроенергия и топлинна енергия от новата инсталация ще позволи икономия на 46,5 % първична енергия в сравнение с разделното производство на електроенергия и топлинна енергия, като по този начин се изпълняват критериите, определени в Директивата за енергийната ефективност.



Изграждането и експлоатацията на високоефективната централа за комбинирано производство на енергия в София, е третият етап от дългогодишния проект в областта на околната среда, финансиран от структурните фондове на ЕС (ЕСИФ/ЕФРР) за подобряване на третирането на отпадъците в София.



Първата фаза от 2014 г. включваше изграждане на ново депо, ново анаеробно разлагане с енергопроизводство и инсталация за компостиране и други малки компоненти на проекта. Втората фаза, завършена през 2015 г., включваше подобряване на рециклирането и създаване на съоръжение за механично биологично третиране, което произвежда негодни за рециклиране битови отпадъци като основен продукт, както и вторични материали за рециклиране.


Изграждането и експлоатацията на централата за комбинирано производство на енергия в София е в съответствие и с Директивата за отпадъците. По-специално отпадъците, които ще бъдат обект на оползотворяване на енергия в централата за комбинирано производство на енергия, вече са били подложени на предварително третиране и не могат да бъдат рециклирани повече. Ако отпадъците не бъдат използвани за производството на енергия, те ще бъдат депонирани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.