Свързани новини

25.11.2019 13:11

Омбудсманът: Насилието над жени се проявява под различни форми

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпросът с насилието е много сериозен – от една страна той е разпространен, а от друга – самите жертви понякога нямат готовност да го разпознаят, защото формите са различни. Насилието не е свързано само с физическо посегателство, понякога то се състои в дълго психологическо насилие върху жертвата, може да бъде и икономическо или сексуално. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за Агенция Фокус по повод Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета. „По този повод правя тематична приемна в институцията, заедно с юристи, психолози и социални експерти, които да консултират жени, жертви на насилие.


"В 16.30 днес ще осветим сградата в оранжево в знак на съпричастност към тези жени“, заяви Ковачева. По думите ѝ жертвите на насилие много често се страхуват да говорят за преживяното. Тя е на мнение, че е необходимо да се работи не само с жертвите на насилие, но и с обществото – хората да бъдат по-чувствителни, защото „има много стереотипи за мястото на жената в семейството“.


„Насилието се отразява не само върху жените, а и върху техните деца, дори и те да не са жертви, а само свидетели на това насилие. Те са косвени жертви, защото впоследствие могат да го възпроизведат в собствените си семейства, ако решат, че това е моделът на поведение или да останат травмирани до края на живота си“, посочи омбудсманът. Ковачева допълни, че за тази година само до края на месец септември статистиката сочи, че поне две жени са загубили живота си в резултат на насилие. „Домашното насилие може да се случи на всеки, без значение социалния статус, образованието и т.н.“, подчерта тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще