Свързани новини

25.11.2019 12:28

НМД: Независима оценка на конструкцията на бъдещата детска болница

Видян 1149 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




В специална позиция за изграждане на детска болница в София от Националната мрежа за децата (НМД) настояват да бъде проведена нова, независима оценка на съществуващата от десетилетия конструкция на лечебното заведение, предаде БНР.

Те искат да бъде даден отговор на въпросите дали е подходящо недовършената сграда  да бъде използвана за детската болница, както и дали е безопасна за строеж.

Правителството обяви намерение за изграждане на Национална детска болница в София по-рано тази година. Обявената обществена поръчка от Министерство на здравеопазването за избор на изпълнител обаче беше спряна заради внесени жалби от Камарата на архитектите в Комисията за защита на конкуренцията.

Очаква се и Върховният административен съд да се произнесе по казуса.

България е от малкото страни, да не кажем единствената в Европа, в която няма национална педиатрична болница. Родителите са принудени за обикалят различни здравни заведения за диагностика и лечение. Това каза Мария Брестничка от Националната мрежа за децата в предаването „Хоризонт до обед“.

Децата - сбор от органи

„В момента ние разглеждаме децата като сбор от органи – на едното място лекуваме сърцето, на другото място лекуваме белия дроб, на трето място лекуваме краката. Това е свързано с много напрежение, забавяне на процеса по диагностициране, повишена тревожност и у детето, и у родителите, свързано е и със затруднение в комуникацията между самите лекари“, коментира тя.

Брестничка посочи, че планирането как да се изгради бъдещата детска болница и обсъждането на нейната концепция трябва да включва всички заинтересовани лица.

„Решението да имаме педиатрична болница не отбелязва крачка напред заради това нарушено доверие къде, как и по какъв начин ще бъде построена тази педиатрична болница. Обжалването, което бе внесено в съда, е още един знак за това“, заяви тя.

Няма как да решаваме системни проблеми с кризисни мерки, отбеляза Мария Брестничка по повод смъртта на тригодишното момченце, за което родителите търсиха помощ в няколко болници по ред.

Петиция за набиране на подкрепа

Междувременно Кремена Кунева, по чиято инициатива неотдавна доброволци събраха средства и ремонтираха отделението по нефрология в специализираната детска болница „Иван Митев“ в София, пусна петиция за изграждането на модерна педиатрия. Зад тази петиция застават всички здравомислещи хора, защото фактите са предостатъчни, заяви Кунева пред БНР.

„Ние считаме, че в една демократична държава е важно общественото мнение да бъде поискано, взето и уважено по въпроси, които сериозно го засягат. Въпроси, чиито грешни отговори ще струват животи и ще се поправят поколения наред“, мотивира инициативата си Кунева пред „Хоризонт“.

„Да се вземе еднолично решение от Министерството на здравеопазването за строеж на чаканата от нас десетилетия национална детска болница, върху скелета на сграда, която не е просто неподходяща като височина, локация, достъпност, енергийна ефективност и куп други, а е опасна и ми се струва все още поправима грешка“, коментира Кремена Кунева.

„Вярваме, че разумът, образованието и душата на човек не може умишлено да причини това на децата ни, на децата на децата ни и на техните деца“, допълни тя.  


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион