Свързани новини

25.11.2019 10:01

Назначена от Обама съдия бута Болтън в делото за импийчмънт

Видян 1520 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Очаква се днес, когато премиерът Борисов трябва да се срещне с президента на САЩ Тръмп, дискусията им да бъде помрачена от решение на съда, който да допусне отказалия досега да се включи в слушанията по разследването за импийчмънт срещу държавния глава негов бивш съветник по националната сигурност Джон Болтън. Той отново няма да бъде реален свидетел, защото не знае какво и как са говорили Тръмп и киевският му колега Зеленский. Но се очаква да налее масло в огъня на демократите, които искат да провалят кампанията за преизбиране на обитателя на Белия дом. Явяването му без друго ще бъде на ръба и даже отвъд ръба на закона, поради което той вече отказа да го стори. Само че съдията, която се произнася по случая е Кетанджи Браун Джаксън, а тя е назначение на предишния президент Обама, представител на опозиционната Демократическа партия, уточнява Ройтерс.  Щатското право е прецедентно, а при предишно искане през 2008 г., съдът е отказал разрешение за изслушване. Но сега положението е различно и залогът е голям. По партизански тя ще помогне на своите другари в борбата срещу президента. Демократите разчитат на мнозинството си в Конгреса, за да пробутат решение за предсрочно сваляне на държавния глава, каквото в недългата американска история няма.



По принцип изслушванията завършиха на 21 ноември и се очакваше Комисията по разузнаване на долната камара на парламента да изготви до Деня на благодарността доклад, който да предаде на Правната комисия, за да може тя да го до пленарната зала.



Затова е неясно какво притеснява демократите и ги кара да раздуват нещата. Още повече, при тяхното мнозинство в Конгреса, случаят най-вероятно ще стигне и до Сената. Където отново могат да бъдат изслушвани същите „свидетели“ и да бъдат викани още. Досега нито един от присъствалите на разговора на президентите истински свидетел – Тръмп, Помпео, Зеленский не е давал показания. А разследването се води по анонимни сведения на човек, който на всичко отгоре твърди, че е разбрал за разговора от трето лице. Огласената стенограма и украинската позиция говорят, че нищо незаконно не е било поискано и изречено от президента на САЩ в беседата с колегата му.



В Сената републиканците имат мнозинство, а именно там трябва да се реши ще се приемат или ще отпаднат събраните сведения, а ако се приемат – да се отиде ли на процес. Досега то се смяташе за непоклатимо, но явно тече купуване на гласове, което демократите правеха и в избирателната комисия по щати, която трябваше да утвърди Тръмп за президент. Според близкия до президента сенатор Линдзи Греъм, „почти всички са съгласни, че нямаме 51 гласа за отхвърляне“.



Вероятно това твърдение се дължи на факта, че в Белия дом смятат открития процес за по-изгоден за кампанията на Тръмп, защото той няма съмнения, че в съда обвиненията ще паднат. И никой няма да може да го обвини, че е използвал мнозинството в Сената, за да се оправдае.
„Президентът има два много силни коза, които ще разиграе, когато реши“, разказват близки до него.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец