Свързани новини

25.11.2019 09:45

10 г. от встъпването на Фандъкова като кмет

Видян 1382 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


През уикенда се навършиха точно 10 години от встъпването на Йорданка Фандъкова като кмет на София на 23 ноември 2009 г. А в началото на март тя ще подобри и рекорда за най-дълго управлявал столицата на България политик.
В момента го държи Иван Иванов, който идва на власт, назначен от преврата на Кимон Георгиев през 1934 г. и е свален след преврата на ... Кимон Георгиев през 1944 г. Инженерът никога не е избиран на тази длъжност, за разлика от повечето кметове на града. Даже Тодор Живков, който управлява за няколко месеца през 1949 г. сяда в креслото след вот.
Фандъкова е заедно с това първата жена – кмет на София.
И също така държи още един рекорд. За кмет с най-много мандати – 4 на брой.



За десетте години тя може да се похвали с доста сериозен актив. Например две нови линии на метрото – Втората Синя и Третата Зелена, която вече е готова и предстои пускане до седмици, плюс разширяване на първия диаметър на подземната железница до Летището и до Бизнеспарка – от 8 до 48 км общо и с оценка за най-добър европроект в целия ЕС от председателя на ЕК. Другият специално отличен проект е класираният като втори най-добър в Съюза комбинат за преработка на отпадъци, който реши огромен проблем на София през предишните десетилетия. Автотранспортът е подновен от средна възраст 19 на 6 години. 93% е обновен тролейният парк. Може да се похвали също с тройно намаляване на бездомните кучета – огромен проблем при идването й на власт – от 11 000 на 3,6 хиляди. Построени бяха 100 нови сгради на детски градини и 4 на училища, като в рамките на следващата година ще станат 9. Създаден беше първият нов парк на София Възраждане и първият градски аквапарк в него. Реновирани бяха всички основни други паркове и градини на града, сред които Докторската, Южния, Северния. В Борисовата градина бе възстановен розариумът и бяха почистени и възвърнати в предишния си вид ръждясалите и ограбени при  други кметове монументи на класиците на българската литература и големите герои в нашата история. Засадени бяха над 100 000 дървета. 78% е увеличен бюджетът на града и инвестиционната програма на общината. 7% е устойчивият годишен ръст на градската икономика, в която 18% вече заемат като най-голям отрасъл информационните технологии. Втори отрасъл е туризмът с общ ръст от 135% на посетителите и 141% на нощувките. Средната работна заплата за 10 г. е с ръст 2,1 пъти, бедността е три пъти по-малка от средната за страната и е 8%, което е отлично за ЕС. Европейски рекорд има по ниска безработица – от 4% на под 2 на сто. 15 пъти е ръстът на привлечените европейски средства – 4,75 млрд.лв. за 10 години. С удвояването на фестивалите, тиража на книгите и посещенията на библиотеки, с 57% скок на публиката на театрални представления и с 48% - на музеите, София събира 86,4% от всички арт събития в страната, което дава работа на 33 000 души в града и осигурява 6% или 3,3 млрд. от брутния му продукт. Който пък нараства до 40% от цялата икономика на България при под 20% от населението на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 питане 25.11.2019 17:32

    Фандъчке, защо скри от избирателите си, че ще се строи в София завод за изгаряне боклуците на цяла Европа? И това предложение сте го правили по време на изборите!Ти и шайката ще лапате милиони, а гражданите ще дишат отрови!

  • 001 Anonimen 25.11.2019 16:24

    Колко ли е откраднала Циганската царица за 10 години?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак