Свързани новини

25.11.2019 09:34

Солени такси и данъци оскъпиха покупката на кола на старо

Видян 2468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Покупката на автомобил на старо рязко е поскъпнала през последните месеци, пише Сега. Но причината не е вдигане на цената на автомобилите, а чувствително покачване на нотариалните такси и дължимия общински данък. От лятото насам при изповядване на сделки с МПС нотариусите отказват да приемат удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават се единствено оценки, извършени от застрахователни компании, а те са чувствително по-високи от сумите, определяни доскоро от брокерите.



Потърпевши от новите правила разказват, че застрахователи дават оценки в пъти по-големи от реалната стойност, на която купуват кола на старо. В резултат хората са принудени да плащат солени нотариални такси и данъци. Жена от София се оплаква, че за покупка на Ауди на старо, пострадало при катастрофа, за 1600 лв. застрахователна компания е дала оценка от 9000 лв., при което трябва да плати 177 лв. нотариална такса с ДДС и 225 лв. общински данък. За сравнение нотариалната такса при покупна цена от 1600 лв. е 61 лв., а данъкът - 40 лв. Потърсила друга застрахователна компания, колата й била оценена за 6000 лв.



Оказва се, че няма официална промяна в нормативната уредба, която да въвежда ограничение кой да извършва тази дейност. Преди месеци обаче нотариусите в страната са получили по мейлите си неформални указания от Нотариалната камара да преустановят досегашната масова практика брокери да оценяват МПС и да приемат само удостоверения, издадени от лицензирани застрахователни компании. Приложен е и списък с тези компании, който всъщност е публикуваният на сайта на КФН регистър на застрахователните компании. На нотариусите е било обяснено, че целта е да се прекрати издаването на силно занижени оценки, с които се ощетявали общинските бюджети.



Според застрахователната стойност се определя данъкът за прехвърляне на собствеността, който се плаща при изповядването на сделката. От застрахователната оценка зависи и размерът на нотариалната такса, така че нотариусите също са печеливши от промяната.



"Откакто са в сила новите указания, вече нямаме застрахователни оценки на автомобили под 1000 лв", сподели пред. Сега нотариус от малък град.



В същото време никоя от институциите не се признава за инициатор на затегнатия режим. От Нотариалната камара твърдят, че в закона за местните данъци и такси винаги е било ясно посочено кой определя застрахователната стойност при придобиване на МПС - застрахователят. Същото потвърдиха и от КФН, като цитират чл. 33, ал. 4 на закона за местните данъци и такси, който гласи: „При поискване от служител на общинската администрация или от заинтересуваното лице застрахователите издават в 7-дневен срок удостоверение за застрахователната стойност на вещта“.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 25.11.2019 20:19

    Бегла справка в Мобилето и Кар-а показва , че има хиляди автомобили на цена под 1000 лв..........

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог