Свързани новини

25.11.2019 09:41

В Сърбия искат извинения от Захариева

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Българското правителство трябва да се разграничи от Екатерина Захариева, тя няма право да държи лекции на сръбски депутат”, заяви пред Спутник сръбският народен представителМилован Дрецун. Той поиска извинение от външния ни министър за реакцията й на твърденията му, че: „България разполагала с мащабна шпионска мрежа в Сърбия”.


Припомняме, че в края на миналата седмица Дрецун, който е шеф на парламентарната комисия за Косово в Скупщината отправи тежки обвинения срещу България по националната телевизия. “Искам да припомня, че неотдавна аз лично съобщих публично, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, заяви Дрецун. Той се счита за един от най-близките до президента Александър Вучич.  По думите му България стои зад последния скандал, в който предполагаем руски шпионин дава пари на висш сръбски чиновник.


Последва реакция на министър Захариева, която обяви, че сръбският посланик у нас „най-вероятно” ще бъде извикан в МВнР, за да даде обяснение за изказването на високопоставения депутат. Тя посочи, че се надява, че казаното от Дрецун е лична позиция на, а не официална.  „Тези нелепи обвинения по никакъв начин не отговарят на добрия дух, който съществува в отношенията между двете държави“, посочи вицепремиерът. „На разпространеното видео не виждам български разузнавач да вербува сръбски, това го прави друга страна“, посочи тя по повод на предполагаемата вербовка.


Сръбският министър на отбраната Александър Вулин също беше провокиран от изявлението на Захариева: “България има своите проблеми и нека се грижи за тях”, обяви той.



„България умее да допуска друг да й избира приятелите й и враговете й. Сърбия не допуска подобно нещо. Като независима държава сама решава за себе си и сама избира приятелите си, каза министър Вулин. Той също е един от най-близките до Вучич. Същевременно Вулин оглавяваше Комисията за Косово преди този пост да бъде зает от  споменатия вече Дрецун.


Шпионският скандал в Сърбия доведе до извънредно заседание на Съвета за национална сигурност към президента Вучич. След края му той заяви, че Белград няма да промени политиката си спрямо Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.11.2019 16:26

    Велизар Енчев: Не всеки, който те шпионира, ти мисли злото публикувано на 25.11.19 в 12:51 Велизар Енчев • Интервю на Петър Волгин с Велизар Енчев в предаването '12+3' http://bnr.bg/post/101196167/velizar-enchev

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви