Свързани новини

25.11.2019 17:57

Сърбия: Терористите са с БГ оръжие

Видян 2911 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
"България е нашият най-голям конкурент в отбранителната промишленост и точно оттам идват атаките срещу нашата военна индустрия”, заяви в ефира на Радио Белград сръбският министър на отбраната Александър Вулин. Той открито заяви, че страната ни продава оръжия и боеприпаси на незаконни формирования:
"В България има два завода, които произвеждат абсолютно същата продукция, като нашата във военния ни завод в Крушик". "Сами си направете изводите защо е така", каза той по повод публикуваното от българския журналист Христо Грозев в Youtube видео от срещата между предполагаем сръбски офицер и лице сочено за руски агент.



 „Много е интересно защо никой не е проверил колко българско оръжие е завършило в ръцете на терористи. И нещо повече - как е станало това, как е стигнало", запита Вулин.



Твърденията на сръбския министър на отбраната не изглеждат безпочвени на фона на редица журналистически разследвания по темата. Припомняме, че 19’ многократно писа как боеприпаси на българските оръжейни заводи се изнасят за армиите на Ислямска държава (ИД) в Сирия, както и в Йемен. През 2018г. ПАСЕ поиска страната ни да бъде разследвана за доставките.  От организацията се позоваха на разследването на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и международен пул, визирайки износ от  периода между 2014 и 2017 г. (кабинета и ББ2).  Редица международни медии и организации също излязоха с данни по темата. Сред тях  са Зюддойче цайтунг, както и международният журналистически консорциум за разследване OCCRP, които доказаха, че България не само снабдява терористие,  но е сред лидерите в незаконната търговия с оборот от 243,3 млн. долара или 400 715 100 лева.
Само за 2017г.  страната ни е изнесла оръжия за 1, 219 млрд. евро (2.5 млрд.лв). Заради липсата на експортен контрол обаче и част от въпросната сума подмина приходното перо на държавния бюджет. Иотиде в ръцете на частни фирми без облагане с данък печалба. Основната част от износа е била насочена към Саудитска Арабия, Индия, САЩ и Ирак, сочи доклад на Меджуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката.
Същевременно, без каквато и да било печалба държавата  се оказва въвлечена и във въоръжаването на радилакни групировки със заплаха от санкции. 

Българските боеприпаси  бяха открити в различни горещи точки по света в ръцете на съмнителни организации. Голяма част от нашата военна продукция минава през ръцете на частни американски компании, които снабдяват различни радикални движения на „умерената” опозиция в Сирия, стигайки до ИД.  Български амуниции са сред трите най-често употребявани от ислямистите боеприпаси, създадени в Европа.
От 19’ първи писахме, че продукцията на Арсенал и държавния ВМЗ-Сопот по заобиколен път достига и до бойните полета на гражданския конфликт в Украйна, където живее най-голямата българска общност зад граница.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Велизар Енчев 25.11.2019 16:28

    Велизар Енчев: Не всеки, който те шпионира, ти мисли злото публикувано на 25.11.19 в 12:51 Велизар Енчев • Интервю на Петър Волгин с Велизар Енчев в предаването '12+3' http://bnr.bg/post/101196167/velizar-enchev

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог