Свързани новини

22.11.2019 11:46

Глобиха Монсанто с 10 млн. долара заради токсичен пестицид

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Британската биотехнологична компания Monsanto ще плати огромна глоба за складиране на над 72 кг опасен пестицид и разпръскването му върху „изследователски култури“, дори след като е забранено от правителството на САЩ, предаде RT.


Monsanto призна, че е използвал Паратион-метил, активната съставка в Penncap-M, при царевично семе и други култури на остров Мауи на Хаваите през 2014 г., знаейки, че това е било забранено от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) през предходната година.


Министерството на правосъдието на САЩ, което разследва случая, заяви, че над 72 кг химикал - фатален при вдишване и опасен при поглъщане - се съхранява незаконно в предприятие, което застрашава "околната среда, околните общности и работниците в Монсанто".


Противоречивата компания каза на служителите си да се върнат в пръсканите полета седем дни след използването на токсичния Pennicap-M, докато районът трябваше да бъде затворен за 31 дни.


Сега биотехнологичният гигант се съгласи да плати 10 милиона долара, което включва 6 милиона долара наказателна глоба и 4 милиона долара за плащания в обществени услуги. Изплащането е част от сделка, чрез която федералните прокурори ще отхвърлят обвинения за престъпления срещу Монсанто след две години, ако спазват закона.


Новините идват, когато Monsanto се сблъсква с буря от съдебни дела заради потенциалните опасности от своите продукти. Само вчера канадските адвокати започнаха дело за 500 милиона долара срещу Monsanto и неговия собственик Bayer of Germany. В него се казва, че канадските ищци, засегнати от убиеца на плевели Раундъп, са били диагностицирани с различни форми на рак, включително рак на мозъка и белия дроб.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне